Linkovi

Washington: Trump odbio prisustvovati gala večeri udruženja reportera iz Bijele kuće


Udruženje novinara koji izvještavaju iz Bijele kuće je ovog vikenda održalo svoju godišnju gala večeru, ali po prvi put od 80-tih godina, američki predsjednik nije prisustvovao večeri. Tradicija je da svake godine večeri prisustvuje i aktualni predsjednik. Donald Trump je medjutim bojkotirao ovogodišnju večeru, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo medijima.

Trump medije naziva neferi nepoštenim, čak i neprijateljem naroda. Predsjednik udruženja dopisnika iz Bijele kuće Jeff Mason se suprotstavio takvim optužbama.

Naš je posao da izvještavamo o činjenicama i da lidere držimo odgovornim. To smo mi, a ne lažni mediji, a nemedijske organizacije koje ne izvještavaju istinu. I nismo neprijatelj američkog naroda, rekao je Mason.

On je dodao da mediji istinski nastoje izgraditi konstruktivan odnos sa Trumpovim press timom . Ali mediji ne mogu jednostavno ignorirati, kako je rekao, retoriku koju koristi predsjednik o onome ko su mediji i šta rade. Sloboda štampe je jedan od osnovnih temelja naše demokracije, i potkopati ga nastojanjem da se delegitimiziraju novinari je opasno za jednu zdravu državu, rekao je Mason.

Istaknuti novinari u Washingtonu su proslavili prvi amandman ustava koji se odnosi na slobodu govora i promovirali slobodu i odgovornost štampe, suprotstavljajući se Trumpovim optužbama.

Nerazumna tajnovitost vlade je neprijatelj, i obično nagovještaj onoga šta bi prava priča tek mogla biti. I kada se sa tom tajnovitosti pomiješa laganje, prilično je jasno šta nas čeka. Novinarsko pravilo je : idi za tragom novca, ali isto tako za tragom laži, kaže reporter Carl Bernstein.

Kao reporter Washington Posta, Bernstein je sa svojim kolegom, također reporterom istraživačkog novinarstva Bobom Woodwardom, istraživao aferu Watergate, i njihovo izvještavanje je vodilo ostavci predsjednika Richarda Nixona prije više od 40 godina.

Kao i političari i predsjednici, ponekad možda isuviše često, i mi pravimo greške i idemo isuviše daleko. I kada se to desi, to moramo prihvatiti. Ali danas, napor da se dobije najbolja moguća verzija istine je obično dobronamjerna. Gospodine predsjedniče, mediji ne plasiraju lažne vijesti, kaže Bob Woodward.

Trump je prvi predsjednik nakon Ronalda Regana 1981 koji nije prisustvovao gala večeri. Regan tada nije mogao doći, jer se oporavljao nakon pokušaja atentata. Godišnja gala večera je poznata po tome što pokazuje da Washington nije poznat samo po politici, već i glamuru.

XS
SM
MD
LG