Linkovi

"What's Going On," Marvina Gaya, relevantna i danas, nakon 40 godina


"What's Going On," Marvina Gaya, relevantna i danas, nakon 40 godina
"What's Going On," Marvina Gaya, relevantna i danas, nakon 40 godina

Istoimeni album “What’s Going On” priča je iz perspektive vijetnamskog veterana koji se vraća kući, u zemlju za koju se borio, i sve što u njoj nalazi to su nepravda, patnje i mržnja. Gay je bio duboko potresen pismima koja je iz Vijetnama primao od brata, ona su mu poslužila kao inspiracija, htio je svojim pjesmama doprijeti do drugih, da svijet shvati što se događa

Uz mnoge događaje u našem životu, čak i u povijesti, mnogi od nas vezuju glazbu, pamte neku određenu pjesmu... What’s Going On, pitao je Marvin Gaye prije točno 40 godina. Jedan od razloga zbog kojih tu pjesmu (i istoimeni legendarni album) pamtimo taj je što isto pitanje ponavlja otada, čini se, svaka generacija.

Mother, mother... There's too many of you crying... there's far too many of you dying.... You see, war is not the answer, for only love can conquer hate... You know we've got to find a way, to bring some lovin' here today... you know we've got to find a way, to bring some understanding here today...

“What’s Going On” (Motown Tamla Records), jedanaesti studijski album soul glazbenika Marvina Gayea, izdan krajem svibnja 1971. godine, album koji mnogi smatraju majstorskim djelom glazbe i društvenog komentara, itekako je relevantan i danas, nakon 40 godina. Pojavio se u trenutku velikih političkih i društvenih previranja u Sjedinjenim Državama. Pokret za građanska prava bio je na izdisaju; Martina Luthera Kinga više nije bilo, ni Johna ni Bobbyja Kennedyja. Godine 1968., Richard Nixon bio je izabran predsjednikom. Godine 1971., još uvijek je bijesnio rat u Vijetnamu. Milijuni u jugoistočnoj Aziji bili su mrtvi; 50.000 američkih vojnika tamo je izgubilo živote. U Americi, rat protiv siromaštva bio je završen. Pobijedilo je siromaštvo. Rezultat su bili neredi u središtima mnogih gradova. U tu je Ameriku Marvin Gaye pustio svoj album “What’s Going On.”

Rođen 1939., u Washingtonu, Gaye je već bio vrlo popularan i vrlo uspješan kantautor sa Motown Records. Ali šefu Motowna, Berryju Gordyju, čija sestra je bila Marvinova supruga, Marvinov se singl, snimljen još u lipnju 1970. godine (zajedno sa “God Is Love”), nije sviđao i odbio je njeno izdavanje, rekavši da je “suviše politički orijentirana za emitiranje na radiju i preneobična, u usporedbi s popularnom glazbom tog vremena, da bi bila komercijalno uspješna.”

Gay je bio uporan i Gordy je popustio, singl je bio izdan u siječnju 1971. godine. “What’s Going On” se odmah našla na vrhu R&B i pop-ljestvica, trenutačno doživjela i komercijalan i umjetnički uspjeh. Svi su tražili ostatak albuma. I dobili ga, 21. svibnja 1971. godine. Jedan od najutjecajnijih i najboljih svih vremena! Rolling Stone ga je proglasio “albumom godine,” a 2003. stavio ga je na 6. mjesto svoga popisa “500 najboljih albuma svih vremena;” godine 2004., RS je istoimenu skladbu uvrstio na 4. mjesto liste “500 najboljih pjesama svih vremena.” Godine 2003., Kongresna knjižnica odabrala ju je kao jednu od 50 za uvrštavanje te godine u National Recording Registry. I to je samo nekoliko od niza priznanja.

Bio je to prvi koncept album soula, nekonvencionalan po formatu, s tematski povezanim pjesmama. I bio je jedan od prvih koji je označio početak jednog novog trenda u soulu, društveno svjesnog trenda. Zapažen je bio i po korištenju elemenata jazza te instrumentacije i aranžmana klasične glazbe. Berry Gordy, koji je fokus držao na komercijalnom aspektu, smatrao je da će format albuma, u kojemu se jedna pjesma nadovezuje na drugu, biti njegova propast jer takav nije podesan za emitiranje na radiju. Nije bio u pravu – “What’s Going On” se zadržao na Billboard ljestvicama pop-albuma više od godine dana, a do kraja 1972., bio je prodan u više od dva milijuna primjeraka.

Album “What’s Going On” priča je iz perspektive vijetnamskog veterana koji se vraća kući, u zemlju za koju se borio, i sve što u njoj nalazi to su nepravda, patnje i mržnja. Gay je bio duboko potresen pismima koja je iz Vijetnama primao od brata, ona su mu poslužila kao inspiracija, htio je svojim pjesmama doprijeti do drugih, da svijet shvati što se događa.

Naslovna pjesma albuma bila je Gayeov vapaj za boljim svijetom, svijetom u kojemu će ljubav prevladati mržnju, svijetom u kojemu se rješenje neće tražiti ratom. Druge pjesme na albumu bavile su se drugim društvenim boljkama dana, boljkama za koje ni do danas nije nađeno lijeka: “Inner City Blues” govori o problemima urbane Amerike; “Save the Children” o djeci svijeta; “Mercy, Mercy, Me” osuđuje uništavanje prirodnog svijeta, ali - koporacijski interesi koji uništavaju okoliš, ratovi, rasizam koji se još uvijek krije pod površinom, siromaštvo, droga, ekonomska nejednakost, nepravda... nastavljaju uzimati ogromni ljudski i financijski danak. “What’s Going On,” jedna u ciklusu od devet pjesama albuma, svojom univerzalnom porukom ljubavi brzo je postala himna za generaciju koju su potresali burni događaji, krajem šestog i početkom sedmog desetljeća prošlog stoljeća.

Marvin Gaye, jedna od najvećih Motown zvijezda, imao je problema s drogom, borio se s depresijom. Preselio je u Belgiju, onda se vratio roditeljima. Od ozljede zadobijene u sukobu s ocem oko revolvera, Gaye je umro 1984. godine. Ali ono njegovo otvoreno pitanje i dalje glasno odzvanja – What’s Going On?

XS
SM
MD
LG