Linkovi

U eksploziji u rudniku u Zapadnoj Virginiji poginulo 25 rudara


Kevin Stricklin iz Federalne agencije za sigurnost u rudnicima rano jutros je rekao da su spasilačke ekipe trenutno prekinule sve operacije zbog jake koncentracije opasnih gasova. Oni planiraju bušenje rupa za ventilaciju kako bi mogli nastaviti potragu. Stricklin kaže da je malo nade da ima preživjelih.

Zvaničnici u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginija su saopćili da je 25 rudara poginulo i da se za četvero drugih još traga nakon eksplozije u rudniku uglja.

Kevin Stricklin iz Federalne agencije za sigurnost u rudnicima rano jutros je rekao da su spasilačke ekipe trenutno prekinule sve operacije zbog jake koncentracije opasnih gasova. Oni planiraju bušenje rupa za ventilaciju kako bi mogli nastaviti potragu. Stricklin kaže da je malo nade da ima preživjelih. On kaže da količina metana u rudniku ukazuje da se moguće desila i naknadna eksplozija.

Većina rudara su nadjeni mrtvi na dubini od dva kilometra. Stricklend kaže da oni nisu uspjeli doći ni do jednih od sigurnosnih odjela rudnika snabdjevenih sa dovoljnim količinama hrane, vode i kisika za četiri dana.

Guverner Zapadne Virginije, Joe Manchin kaže da su medju poginulim trojica iz iste porodice.

O eksploziji su, jučer poslije podne, izvjestili rudari koji su napuštali rudnik na oko 50 kilometara od glavnog grada Zapadne Virginije, Charlestona. Uzrok eksplozije još nije utvrdjen. Eksperti za rudarstvo kažu da je ona mogla biti izazvana gomilanjem metana u rudokopu. Metan je jako zapaljiv i često se nalazi u rudnicima uglja. Rudnik, inače, nema najbolju istoriju sigurnosti i u njemu je više povreda nego u prosjeku u rudnicima u Zapadnoj Virginiji.

Ovo je najsmrtonosnija nesreća u američkim rudnicima od 1984. Kada je 27 rudara poginulo u vatri u saveznoj državi Utah.

U Zapadnoj Virginiji 12 rudara je poginulo nakon eksplozije u rudniku uglja u rudniku Sago, u januaru 2006. Tom prilikom je 13 rudara dva dana ostalo zatrpano pod zemljom. Jedan od njih je preživio, dok su ostali umrli od posljedica trovanja carbon monoksidom.

XS
SM
MD
LG