Linkovi

Mršavljenje pod hirurškim skalpelom


Operacija gastro-bypass-a
Operacija gastro-bypass-a

Mršanje hirurškim putem sve je uobičajenije u Sjedinjenim Državama. Ali, ozbiljne komplikacije mogu i dešavaju se u nezanemarljivom postotku.

Mršanje hirurškim putem sve je uobičajenije u Sjedinjenim Državama. Ali, ozbiljne komplikacije mogu i dešavaju se u nezanemarljivom postotku. Ipak, jedna nedavno objavljena studija pokazuje da taj rizik može biti umanjen ukoliko su ljudi selektivniji i pažljiviji.


Smanjivanje težine hirurškim putem pomoglo je mnogim ljudima, poput Regine Moore i Dorothy Morgan, da skinu prekomjernu težinu, a ponekad im omogućilo i da prekinu sa uzimanjem lijekova za visok krvni pritisak ili šećernu bolest. Gastro- bypass operacija ponekad se naziva i “priheftavanje stomaka” jer se u tom postupku stomak fizički smanjuje pri vrhu, uz pomoć mehaničkih spajalica, kako bi se stvorila mala kesa veličine oraha. Kod nekih od ovih operacija stomak, tačnije želudac, nepovratno je izmijenjen, kod nekih drugih, nazvanih gastro-stezanje, to ne mora biti tako. Gastro-stezanje je manji zahvat i može se kasnije potpuno anulirati. Silikonska traka se postavlja oko gornjeg dijela želuca kako bi se smanjila količina hrane koju može da primi.

Mnogi pacijenti, poput Regine Moore i Dorothy Morgan , zadovoljni su rezultatima operacije. Nakon iste operacije, Pam Heatlie kaže da je to promijenilo njen život:

- Mogu da hodam cijeli dan id a me noge ne zabole, moja nećaka želi da je vodim u zabavni park ovog ljeta i vodiću je, ali neću je samo gledati, nego ću učestvovati u svemu. Jednostavno, osjećam se slobodnom i moj život je opet moj.

Ovekve operacije, medjutim, nisu bez rizika. Postoji mogućnost infekcije. Gastro-bypass operacija može izazvati krvarenje u stomaku i ozbiljan nedostatak vitamina. Da bi procijenili koliki je zaista taj rizik, istraživači sa univerziteta Michigan, studirali su rezultate više od 15 hiljada pacijenata širom te savezne države. Profesor Nancy Birkmeyer rukovodila je tim istraživanjem. Utvrdila je da su najmanje komplikacija imale bolnice sa najviše takvih operacija i najzaposleniji hirurzi:

- Manje zaposlene bolnice i hirurzi imali su oko 4 procenta ozbiljnih komplikacija za razliku od 2 procenta u klinikama koje to rade često.

Birkmeyerova i njen tim pratile su rezultate u 25 različitih bolnica u saveznoj državi Michigan.

- Oni prikupljaju podatke o svim njihovim operacijama i sastaju se tri puta godišnje da prodju zajedno kroz sve rezultate i isplaniraju kako da poboljšaju kvalitet intervencija.

Ova studija može pomoći pacijentima kod odluke gdje da se podvrgnu takvim operacijama i kod izbora hirurga. Jedan od njih čak pacijentima savjetuje da ljekare detaljno ispitaju o postupku kojeg primjenjuju i o procentu uspješnih operacija. Pam Heatlie je imala veoma dobro iskustvo s operacijom:

- Ovo nije za svakoga, ali kod mene je to bilo pravo čudo.

Uz operaciju , pacijenti moraju biti spremni da se prilagode svojim novim, manjim želucima. I moraju biti na oprezu kako bi spriječili vraćanje na stare navike u jelu – koje se vraćaju zajedno sa svim kilogramima koje su tako teško skinuli. Ova je studija objavljena u Žurnalu Američkog Medicinskog Društva.

XS
SM
MD
LG