Linkovi

SAD: Da li će kongres glasati o konačnom sporazumu sa Iranom?


Ove sedmice bi se mogla odlučiti sudbina dvostranačkog prijedloga zakona kojim bi se dozvolilo američkom kongresu da razmotri i glasa o bilo kakvom konačnom nuklearnom sporazumu sa Iranom. Ali izmjene bi mogle dovesti do predsjedničkog veta i poništiti cjelokupne legislativne napore.

Ukoliko se odobri, prijedlogom zakona bi se zamrzle olakšice američkih sankcija za Iran na 30 dana, dok kongres razmatra konačni sporazum o nuklearnom pitanju sa Iranom. Jaka podrška takvog poteza dolazi od lidera većine u senatu Mitcha McConnella.

Ove sankcije su veliki dio razloga iz kojeg je Amerika bila u mogućnosti i dovesti Iran za pregovarački stol. Ne bi smo to trebali sada prokockati, bez mogućnosti da američki narod, putem članova kongresa koje je izabrao, i sam to razmotri, rekao je gospodin McConnell.

Ali neki od republikanaca koje on predvodi ga stavljaju u nezgodnu poziciju, i rade sve što mogu da primoraju na glasanje o amandmanima o sporednim pitanjima na marginama nuklearnih pregovora, kao što je primorati Teheran da prizna pravo Izraela na postojanje. Senator Tom Cotton vrši pritisak za takozvane amandmane otrovne pilule kojim bi se mogao osujetiti prijedlog zakona.

Moramo glasati. Ako ne želite glasati, niste ni trebali doći u senat. Ako ste već u senatu i ne želite glasati, onda ga trebate napustiti. Ovdje govorimo o nuklearno naoružanom Iranu, najvećoj prijetnji našoj nacionalnoj sigurnosti, rekao je senator Cotton.

Autori prijedloga zakona, republikanski senator Bob Corker i demokrata Ben Cardin, su pozvali na suzdržanost.

Ovo je veoma važno pitanje. Moramo se uzignuti iznad naših pojedinačnih želja kako bi smo zajedno mogli postići nešto za američki narod, rekao je Ben Cardin.

Predsjednik Barack Obama je rekao da šansa da se na provjerljiv način ograniče iranske nuklearne ambicije ne smije biti prokockana odrazom mnogih nesuglasica između Amerike i Teherana. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kaže:

Ne vjerujemo da će ti nuklearni pregovori riješiti dugu listu briga koje imamo kada je u pitanju ponašanje Irana. Znamo da bi bilo još teže riješiti naše zabrinutosti vezane za iranske destabilizirajuće aktivnosti ukoliko Iran posjeduje nuklearno oružje, rekao je Josh Earnest.

Mitch McConnell sada ili može dozvoliti glasanje o polarizirajućim amandmanima, ili učiniti korak ka okončanju debate i donošenju neizmjenjenog prijedloga zakona na konačno glasanje. Po tom pitanju, njegova predanost raspravama u senatu se suprotstavlja njegovoj želji da se taj prijedlog ozakoni.

XS
SM
MD
LG