Linkovi

Oslobađanje poručnika Berghdala vruće pitanje u američkom kongresu


Poručnik Berghdal je pušten u zamjenu za oslobađanje pet talibanskih zatvorenika

Krajem ove sedmice, američki zakonodavci će održati prve rasprave vezane za puštanje pet talibanskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje poručnika američke vojske Bowe Bergdahla.

Poručnika Bergdahla su, kako se navodi, tukli, mučili, i držali iza rešetaka tokom pet godina zatočeništva kod Talibana. On je nakon 31 maja, kada je pušten, podvrgnut medicinskom tretmanu u Njemačkoj. Kontroveza vezana za akcije Obamine administracije koje su dovele do Bergdahlovog puštanja i dalje traju. Republikanski kongresmen Mike Rogers predsjedava odborom za obavještajna pitanja Zastupničkog doma.

Ovo je ogroman regionalni i geopolitički problem za budućnost Sjedinjenih država. Taoci su sada valuta u ratu protiv terora. A to je uvijek opasno za diplomate, humanitarne radnike, i vojnike na ratištu. Ovo je bila pogrešna poruka u pogrešno vrijeme, i godinama ćemo plaćati cijenu, rekao je kongresmen Rogers.

Zakonodavci iz obje političke stranke su izrazili zabrinutost zbog toga što Bijela kuća nije obavijestila kongres prije razmjene. Ali demokrate kažu da Berghdalov slučaj ne bi trebao postati stranačka bitka. Lider većine u senatu Harry Reid je rekao:

Protivnici predsjednika Obame iskorištavaju puštanje ratnog zarobljenika kao šansu za političke igre, umjesto da to iskoriste kao trenutak jedinstva naše zemlje, rekao je Harry Reid.

Na kongresnim raspravama, zakonodavci će vjerovatno istraživati izvještaje da je Bergdahl napustio svoj položaj u Afganistanu prije nego su ga zarobili.

Vi opasnosti izlažete ostale vojnike kada napustite svoj položaj i tačka, rekao je Mike Rogers.

Prošle sedmice u Briselu, predsjednik Obama nije dao nikakvo izvinjenje zbog načina na kojeg se administracija odnosila prema Bergdahlovom slučaju.

Nikada me ne iznenađuju kontroverze koje se kuju u Washingtonu. Mi imamo osnovni princip, a to je da za sobom ne ostavljamo nikog ko nosi američku uniformu, rekao je predsjednik Obama.

Kontroverza je nadsjenila prvobitnu proslavu Bergdahlovog oslobađanja, koji bi u Sjedinjenim državama trebao nastaviti medicinski tretman.
XS
SM
MD
LG