Linkovi

Dizanje granice državnog duga-glavna tema ove sedmice na Capitol Hillu


Na pomolu je nova fiskalna drama, a nedostatak dogovora bi značio da američka vlada neće biti u mogućnosti platiti sve svoje račune do kraja mjeseca.

Ove sedmice će se na Capitol hillu ponovno odvijati fiskalna drama, gdje će zakonodavci nastojati podići granicu državnog duga prije nego odu na jednosedmični odmor. Kako izvještava Michael Bowman, demokrate i republikanci se tek trebaju složiti o formuli za podizanje granice državnog duga, i nedostatak dogovora bi značio da američka vlada neće biti u mogućnosti platiti sve svoje račune do kraja mjeseca.

Predsjednik Barack Obama i njegovi demokratski saveznici u kongresu zahtijevaju bezuvjetno povećanje granice državnog duga. Liderka manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi kaže da je potrebna pravovremena akcija po tom pitanju.

To nije stvar pregovaranja, ovdje je u pitanju puno povjerenje u Sjedinjene države, rekla je gospođa Pelosi.

Republikanci imaju kontrolu u Zastupničkom domu i raspravljaju o tome da li na prijedlog zakona o granici državnog duga dodati i neka druga pitanja.

Još uvijek razmatramo detalje ove nepoznanice, ali ne želimo da zemlja dođe u situaciju da ne može vraćati dug, to se neće desiti, rekao je predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner.

Republikanci ugrožavaju krhak oporavak američke ekonomije, kaže demokratska senatorica Patty Murray.

Oni opet riziku izlažu naš kreditni rejting. Vrijeme je da republikanci u Zastupničkom domu pronađu izlaz iz ovog haosa, rekla je gospođa Murray.

Vrijeme je od ključne važnosti, kaže ministar financija Jack Lew.

Što duže čekamo, to rizik postaje veći. Bez obzira da li se radi o ekonomskom oporavku, financijskim tržištima, ili ovisnosti o isplatama penzija i vojnih plata, to nisu stvari koje trebamo izlagati riziku, kaže Jack Lew.

Kina i drugi kreditori su oni kojima Sjedinjene države trebaju isplatiti najveći dio duga. I globalna financijska zajednica na umu drži rok koji se približava. Glasnogovornik Međunarodnog monetarnog fonda Gerry Rice je rekao:

Mnoge stvari trenutno idu u prilog američkoj ekonomiji. Rast jača, otvaranje radnih mjesta je relativno jako, a tu je i novi budžetski sporazum. Posljednja stvar koja bi trebala američkoj ekonomiji je još jedan šok u njeno povjerenje, kao što je debata o tome da li će Sjedinjene države ispuniti svoje obaveze po pitanju duga, rekao je Gerry Rice.

Američki državni dug prelazi 17 hiljada milijardi dolara. Nagomilavanje duga se smanjilo u posljednje dvije godine. Ali sve dok on i dalje raste, kongres će povremeno morati dizati granicu državnog duga, kao što je to već uradio desetak puta posljednjih decenija.
XS
SM
MD
LG