Linkovi

U Washingtonu ove nedjelje


Capitol Hill
Capitol Hill
Predsjednik Obama se sprema ugostiti vijetnamskog predsjednika ove nedjelje, što će biti prvi takav susret 40 godina nakon okončanja američkog vojnog angažmana u Vijetnamu. Prijem se dogadja takodjer u vrijeme veće trgovinske i bezbjedonosne razmjene izmedju Washingtona i Hanoia.

Sporovi oko područja Južnog Kineskog mora će takodjer biti jedna od tema u razgovorima izmedju predsjednika Obame i njegovog vijetnamskog kolege Truong Tan Sanga u nadolazeći četvrtak. Američki državni sekretar John Kerry je obećao nastavak američke uključenosti na summit ASEAN-a početkom ovog mjeseca.

“Mi imamo jak interes da vidimo na koji će se način riješiti sporovi oko Južnog Kineskog mora , I kako će se strane odnositi u tome, kazao je državni sekretar Kerry.

Bijela Kuća kaže da će predsjednici Obama I Sang takodjer govoriti o pitanjima ljudskih prava, promjenama klime, I ekonomskim vezama. Ovaj će susret budno pratiti zajednica Amerikanaca vijetnamskog porijekla.

"Ja sam Amerikanka, I govorim u ime naroda Vijetnama, jer oni nisu slobodni da govore. Moram biti glas za one koje zatvorenima drži komunistički režim u Vijetnamu. ", kaže Kristy Nguyen, vijetnamsko američka aktivistkinja.

Na domaćoj sceni se nastavlja rad u Zastupničkom Domu američkog Kongresa o pitanju imigracione reforme. Senat je usvojio sveobuhvatan prijedlog zakona o imigraciji prije nekoliko nedjelja, kojim bi se izuzetno pojačala sigurnost granica, I istovremeno obezbijedio put ka državljanstvu za milione nedokumentiranih imigranata. No, odredba o državljanstvu se sučeljava s jakim protivljenjem od strane mnogih konzervativnih zakonodavaca u Zastupničkom domu kojeg kontroliraju republikanci.
Predsjedavajući zastupničkog doma , John Boehner je izjavio da se nada da će Kongres djelovati u pravcu rješenja imigracione reforme prije nego se pažnja ponovno vrati na pitanje američkog duga. Predvidja se da će savezna vlada dostići granicu duga u mjesecu oktobru.
XS
SM
MD
LG