Linkovi

Web stranica tjedna: The Particle Adventure


Web stranica tjedna: The Particle Adventure
Web stranica tjedna: The Particle Adventure

Današnji snažni ubrzivači čestica omogućili su fizičarima da saznaju još više o subatomskim česticama koje su temeljni materijal čitavog materijalnog svijeta

Svijet fizike uvelike se promijenio od kad su oni srednjovječniji među nama pohađali školu. Mnogo snažniji ubrzivači čestica omogućili su fizičarima da saznaju još više o subatomskim česticama koje su temeljni građevni materijal čitavog materijalnog svijeta. Ovaj tjedan, vodimo vas do web sajta gdje se fizika može učiti od nekih od znanstvenika koji su na samom čelu istraživanja najfundamentalnije znanosti.

"U osnovi, sajt The Particle Adventure je interaktivno putovanje kroz svijet kvarkova, neutrina, antimaterije, ekstra dimenzija, tamne tvari, Higgsovih bosona, kao i ubrzivača i detektora čestica."

Tako kaže Michael Barnett, fizičar u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Berkeley, u Kaliforniji i jedan od mozgova u pozadini web sajta The Particle Adventure, na adresi www.particleadventure.org. Posjetiteljima te web stranice nudi se izbor načina na koji će započeti svoju avanturu.

"Postoje tri glavna smjera kojima mogu slijediti sadržaje. Prvi je Standardni model, koji je u osnovi teorija onoga što danas znamo. Drugi put je onaj u kojemu se saznaju stvari o ubrzivačima i detektorima čestica – dakle, kako smo saznali stvari o česticama. I, na koncu, tu je dio sajta koji više govori o nerazriješenim misterijama, posebice o ulozi koju bi u tome trebao odigrati Large Hadron Collider," kaže Michael Barnett.

Large Hadron Collider je, naravno, najveći ubrzivač čestica u svijetu, smješten kraj Ženeve. Web sajt Avanture čestica nadgleda skupina aktivnih fizičara, ali vam ne treba Nobelova nagrada da bi se pridružili avanturi subatomskih čestica.

"Publika kojoj je ovaj sajt bio primarno namijenjen su srednjoškolci, međutim, po reakcijama, vidimo da ga vrlo zainteresirano prati i javnost općenito, ljudi koje zanima znanost. Javljali su nam se čak i osnovnoškolci."

Dakle, ako vas privlači besplatni i vrlo čitko napisani uvod u svijet fizike čestica – dostupan, uz engleski, na još 15 jezika – zaputite se na adresu www.particleadventure.org.

XS
SM
MD
LG