Linkovi

Web stranice SmartyPig uče mlade Amerikance kako se štedi


Web stranice SmartyPig uče mlade Amerikance kako se štedi
Web stranice SmartyPig uče mlade Amerikance kako se štedi

Janet Stauble: "Na blogovima se sve češće raspravlja o novcu – što prate i vlastiti video snimci, grafikoni i slično. Netko će recimo napisati da je upravo smanjio svoj račun na kreditnoj kartici za tisuću dolara. Nakon toga, slijedi opis kako je to točno učinio te koliko se približio svom cilju da je potpuno bez dugova."

Mladi lakše novce troše nego što ih štede. Sada ih se dobrom gospodarenju novcem pokušava naučiti preko interneta – na posebnim web stranicama koje zamjenjuju tradicionalnu špar-kasu ili štednu knjižicu.

19-godišnja Alix Scott upravo je završila srednju školu i planira se upisati na fakultet. Ovo ljeto radi u jednoj trgovini kako bi zaradila za studij. Kaže da sve mora financirati sama, jer joj roditelji ne mogu pomoći. Ali, umjesto da ode zarađeni novac pohrani u banci, Alix je štedni račun otvorila na web stranicama SmartyPig koje su zamišljene kao zamjena za klasičnu banku na internetu. "Kada tamo položim novac, kao da prestaje nagon da ga odmah potrošim" - kaže nam Alix Scott.

Osnivač SmartyPig-a je Michael Ferrary. On kaže da njegovi klijenti ulažu novac u svrhu postignuća nekog cilja – kako bi platili svadbu, otišli na godišnji odmor, kupili iPhone. Dodaje da se ideja rodila kada mu se rodila kćer. Odmah je počeo štedjeti kako bi joj, za nekih dvadeset godina, mogao platiti studij.

Michael Ferrari nam objašnjava kako funkcionira SmartyPig: "Hoću uštedjeti da negdje otputujem. Treba mi 5 tisuća dolara, i želim ih uštedjeti za tri godine. SmartyPig će mi izračunati koliko novca trebam odvojiti svaki mjesec. Također, preko interneta ćemo se povezati s vašom bankom i na točno određeni dan – kada vi odlučite – uzeti tu svotu i položit je na vaš štedni račun kod nas. Naravno, štednjom zarađujete i kamate."

Može se dobiti i pomoć 'iz vana'. "Približava se taj vaš godišnji odmor ili vaš rođendan… Umjesto da vam kupe poklon, prijatelji ili vaša obitelj mogu vam poslati nešto novaca, na račun u SmartyPigu" - kaže Michael Ferrari.

Ove web stranice imaju sve više klijenata kojima se sviđa praktičnost. Naime, one vam mogu ponuditi i vlastitu verziju vašeg osobnog proračuna, sa savjetom gdje se može uštedjeti. Uz to, SmatryPig je ponešto nalik i društvenim medijima poput Facebooka ili Twittera – kaže Janet Stauble s web stranica bankrate.com: "Na blogovima se sve češće raspravlja o novcu – što prate i vlastiti video snimci, grafikoni i slično. Netko će recimo napisati da je upravo smanjio svoj račun na kreditnoj kartici za tisuću dolara. Nakon toga, slijedi opis kako je to točno učinio te koliko se približio svom cilju da je potpuno bez dugova."

Steve Weisman koji predaje financije na sveučilištu Bentley u Massachusettsu kaže da ovakvi web sajtovi sve uspješnije posluju – paralelno sa bankama ili u suradnji s njima.

Takva će poslovna suradnja – smatra Steve Weismann - promijeniti način na koji Amerikanci štede novac.

XS
SM
MD
LG