Linkovi

Web stranica tjedna: WikiSky


Web stranica tjedna: WikiSky
Web stranica tjedna: WikiSky

WikiSky donosi čitave galaksije slika sa Svemirskog teleskopa Hubble i iz drugih izvora ravno na ekran vašeg kompjutera

Ako ste ikad posjetili neki planetarij, onda vam je poznat osjećaj koji vas obuzme pri pogledu na sve te zvijezde i planete, dok vam iskusni vodič objašnjava što je to što upravo gledate. Naša web stranica tjedna donosi čitave galaksije slika sa Svemirskog teleskopa Hubble i iz drugih izvora ravno na ekran vašeg kompjutera.

"Imamo kartografirano više od 600 milijuna svemirskih objekata. Iz te perspektive, naš web sajt može biti interesantan se samo za amatere astronome, nego i za profesionalce," kaže Konstantin Lysenko, jedan od tvoraca web stranice wikisky.org, gdje očaravajuće slike svemira dolaze opremljene pop-up natpisima, tako da znate što gledate.

"Imamo svakojake vrste prikaza, ali vjerojatno najvrijednije na njina je to da su objekti koje na njima vidite kartografirani. To znači da kad pomičete mišem iznad nekog od tih objekata prikaže vam se točno što je to," kaže Lysenko.

Wikisky omogućuje i skeniranje virtuelnog neba na vlastitom kompjuteru, kao i pretragu za zvijezdama, planetima i drugim svemirskim objektima. Tu su i astronomski forumi, kao i drugi sadržaji koji Wikisky čine posebno privlačnim za one koji proučavaju nebo.

"Na nekim fakultetima, predavači preporučaju ovaj web sajt svojim studentima. Znamo za to jer vidimo da je spomenut u obrazovnim materijalima na nekoliko sveučilišta i koledža," kaže Lysenko.

Dakle, ako želite istraživati ljepotu i čudovitost galaksija, dovoljno je da se zaputite na adresu www.wikisky.org

XS
SM
MD
LG