Linkovi

Wayne Henderson - jedan od najboljih graditelja akustičnih gitara u Americi


Wayne Henderson
Wayne Henderson

Počevši s tom gitarom, napravljenom od kartonske kutije i ribičkog najlona, i onom označenom 'broj jedan', Henderson već gotovo 50 godina izrađuje gitare za prijatelje, susjede i druge. Koristi drvo omorike iz svojih planina Appalachia i gotovo izumrlog brazilskog palisandra.

Wayne Henderson ima reputaciju jednog od najboljih graditelja akustičnih gitara u Americi. U svojoj radionici, u planinama Blue Ridge on izrađuje gitare već nekih pedesetak godina u svom rodnom mjestu u Virginiji, oko 570 kilometara jugozapadno od Washingtona. Lista čekanja za njegove iznimno cijenjene instrumente vrlo je duga. Čak je i legendarni gitarist Eric Clapton morao čekati deset godina da dobije svoju Henderson gitaru.

Oštra uha za vibracije svakog komada drva koje koristi, Wayne Henderson je poznat - posebice među glazbenicima - po svojim vrlo precizno izrađenim gitarama: "Kad pravim gitare, ljudi me uvijek pitaju kako ih radim. A ja samo uzmem dobar oštar rezbarski nož i uklonim s drva sve što ne naliči na gitaru".

Zvuči jednostavno, ali traje dugo. Uobičajeno, na Henderson gitaru čeka se između pet i deset godina. Wayne Henderson, kojemu su sada 63 godine, kaže da je počeo izrađivati gitare kao dječak, natjeran nuždom: "Moja obitelj je svirala tu starinsku glazbu; svirali su i moji rođaci i susjedi, ali ja si nisam mogao priuštiti gitaru. Uvijek sam si sam izrađivao stvari, pa sam pomislio da mogu napraviti i gitaru. I tako sam počeo".

Počevši s tom gitarom, napravljenom od kartonske kutije i ribičkog najlona, i onom označenom 'broj jedan', Henderson već gotovo 50 godina izrađuje gitare za prijatelje, susjede i druge. Koristi drvo omorike iz svojih planina Appalachia i gotovo izumrlog brazilskog palisandra: "Osim što materijal mora biti odličan, on mora biti i sastavljen na ispravan način. Debljina, tolerancija drva mora biti točno određena za određeni ton, a glasnoća zvučne ploče mora biti točno odmjerena, što se radi uglavnom po sluhu. Ustvari, drvo razgovara s vama dok na njemu radite".

Prijatelji i ljubitelji glazbe uvijek su dobrodošli u njegovu pretrpanu radionicu, u kojoj je dosad izradio oko 500 gitara. Često, pridošlice zajedno sviraju po čitavu večer, uglavnom bluegrass glazbu. To je - kaže Henderson - jedan od razloga što mu dugo treba da napravi gitaru.

XS
SM
MD
LG