Linkovi

SAD: Kontrola oružja i dalje uveliko polarizirajuće pitanje


Predsjednik Obama I kongres kojeg predvode republikanci su se ove sedmice vratili na posao na početku izborne godine. Kako izvještava naš novinar Michael Bowman, čak I prije nego je završio svoj odmor na Havajima, predsjednik Obama je nagovijestio svoju namjeru da poduzme korake po jednom od najviše polarizirajućih pitanja u Americi, kontroli oružja.

Nekoliko mjeseci prije pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji, koja je bila inspirirana terorističkim napadima, kao I pucnjavi na koledžu u Oregonu, Bijela kuća je započela razmatrati akcije koji bi predsjednik mogao poduzeti kako bi se smanjilo oružano nasilje u zemlji.

Na desetine hiljada naših sugrađana je bilo žrtve oružanog nasilja. Na desetine hiljada. Svaki put nam kažu da reforme koje bi imale smisla, kao što su provjere istorije određene osobe možda nisu mogle spriječiti najnoviji masakr, ili onaj prije njega, te da ne bi trebali raditi ništa. Znamo da ne možemo zaustaviti svaki čin nasilja. Ali šta ako pokušamo zaustaviti samo jedan. Šta ako bi kongres poduzeo bilo šta kako bi našu djecu zaštitio od oružanog nasilja, rekao je Barack Obama.

Nakon sastanka sa ministricom pravde, američki predsjednik bi, prema očekivanjima, trebao izdati izvršnu naredbu kojom se proširuje obim provjera osoba koje kupuju oružje. Taj potez je jednak direktnom udarcu republikancima koji glasno brane prava vlasnika oružja.

Zaštitićemo drugi amandman ustava. Ovo je veliki napad na drugi amandman, rekao je kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump.

On je dodao da su se civili koji bi imali oružje mogli odbraniti od terorista u San Bernardinu I u Francuskoj.

Znate šta su teroristi uradili u Parizu. Pucali su tamo, pucali su ovamo, a žrtve se uopće nisu mogle odbraniti, rekao je Trump.

Američki narod je užasnut masovnih pucnjavama kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko godina, rekao je kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Bernie Sanders.

Demokrate koje nastoje naslijediti predsjednika Obamu uveliko podržavaju oštriju kontrolu oružja.

Trebali bi smo proširiti I ojačati neposredne provjere, kako kriminalci I osobe sa problemima mentalnog zdravlja ne bi mogli doći u posjed oružja. Mislim da to predsjednik nastoji postići, rekao je Bernie Sanders.

Pravni izazovi za izvršnu naredbu su gotovo izvjesni. Predsjednička akcija kojom bi se zaobišao kongres po još jednom kontroverznom pitanju, imigraciji, dovela je do sudske bitke koja bi se mogla nastaviti do kraja mandata predsjednika Obame.

XS
SM
MD
LG