Linkovi

Washingtonski analitičari ne očekuju kompromis na Capitol Hillu


Članovi novog saziva Zastupničkog doma
Članovi novog saziva Zastupničkog doma

Saul Anuzis: "Kad djelujemo, govorimo i radimo kao republikanci – mi pobjeđujemo. Kad se počnemo ponašati i glasovati kao demokrati - gubimo."

Prvi tjedan nove godine donio je političke promjene u Sjedinjenim Državama, od Kongresa u Washingtonu pa sve do Kalifornije. U sljedeće dvije godine, republikanci će u Kongresu imati puno veći utjecaj nego do sada. U nizu saveznih država, nekoliko će republikanskih guvernera utjecati i na nacionalnu politiku.

Najdramatičnija promjena dogodila se u Washingtonu gdje je počeo novi saziv Kongresa. Republikanci ponovno imaju većinu u Zastupničkom domu, nakon što su je izgubili 2006. godine. "Dobro došli u dom naroda. Dobrodošli u 112. Kongres" - ovim je riječima svoj nastupni govor počeo John Boehner, republikanac iz Ohioa i novi predsjedatelj Zastupničkog doma. On je obećao 'obnovu vrijednosti Republikanske stranke', s naglaskom na smanjenju državnog proračuna i državne regulacije.

"Ljudi su glasovali za to da se prekine s onim kako se dosad radilo. Mi danas počinjemo izvršavati njihove upute" - rekao je Boehner.

Promjene koje su donijeli izbori u studenome osjećaju se u cijeloj zemlji. Scott Walker položio je ovaj tjedan prisegu kao novi guverner savezne države Wisconsin. On je jedan od nekolicine republikanaca koji su pobijedili zahvaljujući podršci konzervativnog Pokreta čajanke. "Kao vaš guverner, obećavam vam sljedeće. Wisconsin je otvoren za biznis" - rekao je novi guverner Wisconsina.

Demokrati su sada manjina u Zastupničkom domu, a u Senatu imaju tek tijesnu većinu. Manje ih je i na guvernerskim položajima.

Republikanci u Kongresu koncentrirani su na poništavanje što više onog što je predsjednik Obama ostvario. Posebno im je na meti zakon o kontroverznoj reformi zdravstva. Saul Anuzis, jedan od kandidata za predsjednika Nacionalnog odbora Republikanske stranke, kaže: "Ovo je zemlja orijentirana desno od centra. Amerika vjeruje u naša temeljna konzervativna načela. Kad djelujemo, govorimo i radimo kao republikanci – mi pobjeđujemo. Kad se počnemo ponašati i glasovati kao demokrati - gubimo."

Demokrati kažu da će tražiti područja za kompromis s republikancima, gdje god to bude moguće. Kongresnik iz Marylanda Steny Hoyer, drugi po rangu demokrat u Zastupničkom domu, je rekao: "Građani žele napredak, a ne podjele. Žele nova radna mjesta, a ne političku retoriku."

Stručnjaci očekuju da će u Kongresu nastati pat pozicija, na širokom spektru pitanja. John Fortier, politički analitičar s Instituta American Enterprise u Washingtonu, prognozira: "Sve u svemu, ne nadam se kompromisu u sljedeće dvije godine. Ali predsjednik je svakako signalizirao da želi kompromis oko nekih stvari. Republikanski čelnik u Senatu Mitch McConnell se sreo s predsjednikom. Dakle, očito postoje područja na kojima će možda moći surađivati."

Stručnjaci kažu da ako republikanci i predsjednik Obama pronađu zajedničke interese na pitanjima kao što su obrazovanje i slobodna trgovina, to bi moglo pomoći da se predsjednik ponovno pozicionira kao centristički čelnik i poboljša svoje izglede za ponovni izbor 2012. Šef washingtonskog dopisništva New York Daily Newsa Tom DeFrank, česti gost u programima Glasa Amerike, izjavio je: "Ako Obama pokaže da može voditi zemlju bez obzira na republikansku oporbu, mislim da će iz toga izići još snažniji. Ne vjerujem u priče da će Obama lako pobijediti. Mislim da mora popraviti dosta toga što je loše učinjeno. Mislim da će imati koristi ako se postigne napredak u upravljanju zemljom."

Postoje također i naznake promjena u Bijeloj kući. Predsjednikov glasnogovornik Robert Gibbs najavio je odlazak početkom sljedećeg mjeseca. On je jedan u nizu viših savjetnika predsjednika Obame koji su najavili odlazak. Neki od njih vraćaju se u Chicago da pripreme predsjednikovu kampanju za ponovni izbor 2012. godine.

XS
SM
MD
LG