Linkovi

Washingtonska pravila: Put Amerike prema permanentnom ratu - iz pera Andrewa Bacevicha


Washingtonska pravila: Put Amerike prema permanentnom ratu - iz pera Andrewa Bacevicha
Washingtonska pravila: Put Amerike prema permanentnom ratu - iz pera Andrewa Bacevicha

Autor navodi kako je američka obrambena politika dovela do toga da "nas druge zemlje osuđuju" i da crpi ogromne financijske resurse koji bi se mogli koristiti u domaćim programima kao što su obrazovanje i popravak infrastrukture u zemlji

Autori koji postavljaju izazov konvencionalnom načinu razmišljanja o vojnoj i vanjskoj politici često se ne shvaćaju ozbiljno, a njihovi se stavovi u najboljem slučaju marginaliziraju ili u potpunosti ignoriraju. Nova knjiga Andrewa Bacevicha Washingtonska pravila: Put Amerike prema permanentnom ratu u svakom slučaju nudi alternativni pristup američkom vojnom establishmentu i osporava obrambenu politiku koju su vodile administracije obiju glavnih američkih političkih stranaka od Drugog svjetskog rata naovamo.

Umirovljeni pukovnik američke vojske Andrew Bacevich danas predaje povijest i međunarodne odnose na Sveučilištu Boston. U svojoj najnovijoj knjizi Washingtonska pravila on nudi bespoštednu i uvjerljivu kritiku pretpostavki kojima se rukovodi američka vojna politika, kao što je vjerovanje da svjetski poredak ovisi o tome da amerika održava masivnu vojsku sposobnu za brze i snažne intervencije bilo gdje u svijetu. Ta misao dominira američkom politikom nacionalne sigurnosti još od početka Hladnog rata i osudila je Sjedinjene Države na – kako kaže autor - "financijsku nelikvidnost i neprekidni rat".

Andrew Bacevich smatra da ni povlačenje američkih borbenih jedinica do kraja ovog mjeseca bar s jednog ratišta – onog u Iraku – ne odstupa bitno od ove slike: "Zavaravamo se ako kažemo da je rat u Iraku gotov. Iračka vlada je upravo objavila da je tijekom srpnja preko 500 civila, policajaca i vojnika ubijeno u zemlji u onom što je praktički kontinuirana pobuna. Zagovornici povećavanja broja vojnika u Iraku su tvrdili da će ono umanjiti prijetnju pobunjenika stabilnosti i dovesti do nekog oblika pomirenja u Iraku, međutim, to se nije dogodilo. Tako da iako će predsjednik Obama ispuniti svoja obećanja o povlačenju američkih borbenih jedinica do 31. kolovoza, događaji u Iraku još će dugo vremena biti izvan kontrole i onoga što bismo mi željeli".

Autor navodi kako je američka obrambena politika dovela do toga da "nas druge zemlje osuđuju" i da crpi ogromne financijske resurse koji bi se mogli koristiti u domaćim programima kao što su obrazovanje i popravak infrastrukture u zemlji. Pentagon sa svojim proračunom od preko 700 milijardi dolara (više negoli sve zemlje svijeta zajedno troše na obranu) najveća je industrijska organizacija na našem planetu - u ovom trenutku oko 300 tisuća američkih vojnika nalazi se u 39 zemalja svijeta. Osnovna poruka Bacevicheve knjige Washingtonska pravila jest da bi ovaj svijet mogao opstati i prilično se dobro slagati bez jednog previše naoružanog globalnog policajca. Ono što je još važnije, smatra autor, jest da bi Sjedinjene Države imale puno bolju situaciju kod kuće kad ne bi rasipale toliko bogatstvo u inozemstvu. Ipak Bacevich priznaje da je možda u neka davna vremena takva američka politika bila nužna: "U konkretnim uvjetima koji su postojali neposredno nakon Drugog svjetskog rata, recimo sve do Vijetnamskog rata - naš relativni položaj u odnosu na druge, slabost naših saveznika, prijetnja sovjetskog imperija – svi ti čimbenici doprinijeli su izmjeni američke strategije u kojima su "washingonska pravila" imala smisla u određenom vremenskom razdoblju. Međutim, ja tvrdim da je to vrijeme davno prošlo i to da je prošlo u najmanje dva smisla – prvo, mi više ne sjedimo više na vrhu kao globalna sila, imamo ogromne probleme koje moramo riješiti u zemlji. Drugo, svijet je također drugačiji u smislu da naš najvažniji saveznici mogu sami u velikoj mjeri rješavati svoje probleme i brinuti se o svojoj sigurnosti".

Profesor Bacevich dodaje da pokušaji "gašenja požara" diljem svijeta potiču na anti-amerikanizam, ne doprinose stabilnosti i dovode do poziva da Sjedinjene Države stalno povećavaju svoje vojne kapacitete. Iako se u ovoj knjizi to ne spominje, sin Andrewa Bacevicha poginuo je kao američki vojnik u Iraku 2007. godine. Knjigu Andrewa Bacevicha Washingtonska pravila: Put Amerike prema permanentnom ratu objavila je izdavačka kuća Metropolitan Books.

XS
SM
MD
LG