Linkovi

Trump već govori da će izbori biti prevara


Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a campaign rally in Bangor, Maine, Oct. 15, 2016.
Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a campaign rally in Bangor, Maine, Oct. 15, 2016.

Tri sedmice prije nego Amerikanci izađu na birališta, republikanski kandidat Donald Trump već govori svojim pristalicama da će izbori biti prevara protiv njega. Kako izvještava Michael Bowman, ako bi Trump izgubio, ostaje da se vidi da li bi priznao pobjedu ili bi i dalje govorio da mu je pobjeda ukradena.

Govor kojim se priznaje poraz je dio američke političke tradicije.

Upravo sam nazvao predsjednika Obamu da mu čestitam na pobjedi, rekao je nakon prošlih izbora Mitt Romney.

Kandidati koji su izgubili obično pozivaju na jedinstvo nakon napornih i ponekad žestokih kampanja.

Molim se da će predsjednik biti uspješan u vođenju naše nacije, rekao je Romney.

Da li bi Donald Trump bio tako velikodušan ako izgubi? U prvoj predsjendičkoj debati, on je rekao da će prihvatiti ishod izbora.

Ako ona pobijedi, apsolutno ću je podržati.

Njegova poruka posljednjih dana međutim zvuči znatno drugačije.

Taj se sistem zasniva na prevari, rekao je on.

Nakon medijske bure zbog navoda o seksualnom iskorištavanju, koju su potpalile njegove vlastite riječi, kao i riječi više žena koje je kako navode zlostavljao, Trump kaže da je on žrtva kampanje kojom mu se nastoji onemogućiti da postane predsjednik.

Izbore korupmiraju mediji iznoseći netačne optužbe i prave laži u nastojanju da Hillary bude izabrana za predsjednicu, rekao je Trump.

On je upozorio na prevaru na biralištima.

Otiđite i glasajte i onda pogledajte oko sebe. Jer dosta se loših stvari dešava. I mi ne želimo izgubiti iz tog razloga.

On krivi medije, republikance, on kaže da se u Americi ne mogu održati pošteni izbori. On sve ove stvari govori, jer zna da gubi, rekao je demokratski potpredsjednički kandidat Tim Kaine.

Ali Trumpove pristalice kažu da on ima pravo, da se mediji više fokusiraju na kontroverze oko Trumpa nego na talas novih informacija sa Wikileaka o plaćenim govorima Hillary Clinton na Wall Streetu, te ono za šta se vjeruje da je email komunikacija unutar njene kampanje.

Ove izbore korumpiraju mediji, koji rade sve što mogu kako bi zataškali loše vijesti o Hillary, a povećali loše vijesti oko Trumpa, rekao je Newt Gingrich.

Frustracije rastu i među najvećim Trupovim pristalicama, što je shvatio i njegov potpredsjednički kandidat, guverner Indiane Mike Pence, na nedavnom okupljanju.

Ako Hillary bude izabrana, ja sam lično spreman za revoluciju, rekao je jedan od pristalica.

Ne, nemojte to govoriti, rekao je Pence.

Neki republikanski lideri se ne osjećaju lagodno nakon najnovijeg talasa Trumpovih napada. Glasnogovornica predsjedatelja Zastupničkog doma Paula Ryana je rekla da demokracija leži u povjerenju u izborne rezultate, te da je Paul Ryan u potpunosti uvjeren da će savezne države provesti ove izbore sa integritetom.

XS
SM
MD
LG