Linkovi

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru


Pariz jučer
Pariz jučer

Dok je marš solidarnosti u Parizu bio u toku, iz Njemačke novo upozorenje –požar u redakciji novina koje su objavile karikature preuzete iz pariskog magazina Charlie Hebdo.

Pažnja svjetske javnosti usmjerena je i dalje na Pariz i reakcije nakon prošlotjednog napada islamističkih radikala i terorista na novinare i karikaturiste satiričnog magazina Charlie Hebdo i obične građane u jednoj pariskoj prodavnici. Ovdje, u Sjedinjenim Državama pojačane su mjere budnosti usmjerene na moguće prijetnje i napade nakon tragičnih zbivanja u Francuskoj. Najdirektnije je o tome govorio američki ministar pravosuđa Eric Holder, ističući nužnost pojačanih mjera opreza i spremnosti na sprečavanje sličnih napada i u Sjedinjenim Državama i bilo gdje u svijetu.

U Parizu su se okupili lideri mnogih zemalja. Bili su dio velikog marša solidarnosti kako bi izrazili počast žrtvama terorističkog napada, dali podršku slobodi informiranja i još jednom osudili najteži ekstremistički akt nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

I dok je marš solidarnosti u Parizu bio u toku, iz Njemačke novo upozorenje – podmentanje požara u redakciju novina koje su objavile karikature preuzete iz pariskog magazina Charlie Hebdo.

Izražavajući solidarnost sa Francuzima, američki ministar pravosuđa Eric Holder, takođe prisutan u Parizu u vrijeme marša, je istakao:

"Premda nema specifičnih naznaka o mogućim aktuelnim prijetnjma na koje bih mogao ukazati, ja sam siguran da se okruženje u kojem živimo posljednih godina uveliko promijenilo. Mi smo u ratu protiv terora i onih koji zloupotrebljavaju islam da bi opravdali terorističke napade."

Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu biće u fokusu međunarodnog samita koji će biti održan u Washingtonu idućeg mjeseca. Svijet i Amerikanci moraju biti budni i prema prijetnjma terorista al-Qaide i kada su u pitanju prijenje koje upućuju militanti pokreta za Islamsku državu Irak i Sirija, istakao je gospodin Holder i dodao:

"Ta budnost zahtijeva cjelovit državni angažman, potpun angažman obavještajnih agencija, policijskih struktura, lokalnih vlasti, građana, kod nas budnost svakog Amerikanca. Samo tako možemo se zaštiti i biti sigurni."

U videu objavljenom u nedjelju, a sličnih je bilo i biće, militanti pozivaju na pridruživanje borcima za muslimanski kalifat i prijete novim napadima na sve one koji su protiv njihove ekstremističke ideologije i drugačijeg načina vjerovanja.

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

XS
SM
MD
LG