Linkovi

Efekti budžetskog smanjenja će se tek početi osjećati


Američki narod sada procjenjuje posljedice kontinuirane washingtonske budžetske drame.

Američka vlada je započela automatsko rezanje budžeta s ciljem poboljšanja fiskalnog zdravlja zemlje. U danima i sedmicama koje dolaze, političari u Washingtonu će pratiti efekte tih smanjenja, kao i reakciju javnosti, u trenucima dok se smanjuju i programi federalne vlade.

S obzirom da predsjednik Obama i kongres nisu mogli postići dogovor o velikim budžetskim smanjenima, američki narod sada procjenjuje posljedice kontinuirane washingtonske budžetske drame.

Zaista je smiješno da se kongres i predsjednik ne mogu složiti. Svako malo moramo kroz ovo prolaziti, i to nije pravedno prema američkom narodu, kaže stanovnica Floride.

Postanete toliko razočarani kongresom i ovom igrom ping-ponga koju igraju, kaže stanovnik New Yorka.

Ali nije svako uspaničen.

Ne mislim da će biti toliko loše kao što se predstavlja, kaže još jedan stanovnik New Yorka.

Mislim da političari tu krizu sa budžetskim rezanjima preuveličavaju. Ne vjerujem da će stvarni iznos smanjenja zaista dovesti do ikakve razlike u odnosu na iznos deficita, kaže jedna posjetiteljka u New Yorku.

Pozivi predsjednika Obame za dvostranačkim dogovorom o budžetu nisu naišli ni na kakav odgovor.

Ta smanjenja nisu pametna, naškodiće našoj ekonomiji i koštaće nas radnih mjesta. A kongres ih može u bilo kojem trenutku poništiti, čim obje strane budu voljne na kompromis, rekao je predsjednik Obama.

Predsjednik zahtijeva da mješavina ciljanih smanjenja troškova i veći porezi zamijene takozvani sekvestar. Republikanci odbijaju nova povećanja poreza. Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je rekao:

Diskusije o porezima su, prema mom mišljenju, završene. Ovdje se u Washingtonu moramo pozabaviti problemom troškova, rekao je John Boehner.

Zbog hroničnog političkog zastoja, američka javnost je već obeshrabrena i umorna, kaže analitičarka Sarah Binder.

Ljudi se ne slažu oko toga šta treba biti rješenje. Mislim da svako shvata da to vjerovatno nije najbolji način upravljanja zemljom, kaže Sarah Binder.

Ove sedmice bi mogli vidjeti i senatsku akciju po pitanju Johna Brennana kojeg je predsjednik Obama imenovao za direktora CIA-e. Uz to, kongres nastavlja razmatrati i moguća ograničenja na nošenje vatrenog oružja nakon masovnih pucnjava koje su šokirale zemlju.

Efekti budžetskog smanjenja će se tek početi osjećati
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG