Linkovi

Kriza sa državnim budžetom ponovo u centru washingtonske pažnje


Amerika se suočava sa velikim smanjenjima u državnom budžetu, koja će automatski stupiti na snagu ovog petka.

Kriza sa državnim budžetom je ponovo u centru washingtonske pažnje, s obzirom da su se američki zakonodavci danas vratili na posao nakon sedmicu dana odmora.

Amerika se suočava sa velikim smanjenjima u državnom budžetu, poznatim kao sekvestar, koja će automatski stupiti na snagu ovog petka. Predsjednik Obama upozorava na ogromne posljedice.

To će usporiti ekonomiju, eliminirati dobre poslove, primorati mnoge obitelji koje se već bore da prežive da pronađu način kako da idu dalje, rekao je predsjednik Obama.

On je pozvao kongres da odobri alternativni paket smanjenja deficita, koji bi sadržavao ciljana smanjenja troškova i povećanje prihoda.

Ne mora doći do ovih smanjenja. Kongres ih može u bilo kojem trenutku spriječiti sa samo malo kompromisa. Oni mogu odobriti izbalansiran plan za smanjenje deficita.

Ali republikanci odbijaju dodatne prihode od poreza, navodeći da je uzrok američkog fiskalnog debalansa nekontrolirano trošenje. Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je rekao:

Sekvestar će biti na snazi dok ne budemo uveli smanjenja i reforme koje će nas usmjeriti ka balansiranju budžeta u narednih 10 godina, rekao je John Boehner.

Dok se budžetska smanjenja bliže, republikanci i demokrate optužuju jedni druge. Strah od ljutnje glasača zbog smanjenja vladinih usluga tek treba da dovede do dvostranačke suglasnosti o alternativi za sekvestar. Istovremeno se očekuje da senat poduzme korak kada je u pitanju bivši senator Chuck Hagel, kojeg je predsjednik Obama nominirao za ministra odbrane. Republikanci su početkom mjeseca odgodili glasanje o njegovom potvrđivanju, zahtijevajući dodatno vrijeme da istraže Hagelove stavove o globalnim pitanjima.

Ovdje se ne radi o politici, o osobnostima, već o pitanjima kao što su da li bi se Iranu trebalo dozvoliti na pribavi nuklearno oružje, rekao je senator John Cornyn.

Republikanci su obećali da će ove sedmice održati glasanje, i Hagelovo odobravanje se očekuje u senatu u kojem većinu imaju demokrate. Glasanje bi se također trebalo održati i po pitanju nominacije Johna Brennana za direktora CIA-e, kao i Jacka Lew-a koji je nominiran za ministra financija.

Puna slika podrške Obamine administracije za brakove osoba istog spola bi mogla biti još jasnija ukoliko ministrastvo pravde podnese žalbu vrhovnom sudu. Naime, prošle sedmice, ministarstvo je pozvalo sud da donese zakon kojim bi se zabranjivalo državno priznanje brakova osoba istog spola. Ove sedmice bi ministarstvo moglo odlučiti o slučaju kojim se suprotstavlja zabrani takve vrste braka u Kaliforniji. Predsjednik Obama je prije par dana izjavio:

Vjerujem da bi parovi istog spola trebali imati ista prava i da bi se prema njima trebalo odnositi kao prema svakome drugom.

Zagovornici prava homoseksualaca zahtijevaju od administracije da brak osoba istog spola prizna kao ustavno pravo. Ukoliko se vrhovni sud složi, to bi moglo otvoriti vrata brakovima homoseksualaca u cijeloj zemlji. Sud će saslušati argumenta sljedećeg mjeseca, dok se odluka očekuje u junu.
Kriza sa državnim budžetom ponovo u centru washingtonske pažnje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG