Linkovi

Pogled na američku političku scenu ove sedmice


Najvažniji događaj ove sedmice će biti godišnji govor predsjednika Obame o stanju nacije.

Američka politička scena će ove sedmice obilovati događajima, od kojih će najvažniji biti godišnji govor predsjednika Obame o stanju nacije.

Očekuje se da će predsjednik Obama iznijeti dodatne detalje dnevnog reda svog drugog mandata kada se bude obratio zajedničkom zasjedanju politički podjeljenog kongresa. Na dnevnom redu će biti i pitanje američke imigracione reforme, za koju se zalaže i senator Marco Rubio, koji će dati odgovor republikanaca na govor predsjednika Obame.

Većina Amerikanaca smatra da nam je potreban pravni imigracioni sistem koji je efikasan. I većina priznaje da ono što imamo danas nije sistem 21-og vijeka, rekao je Marco Rubio.

U srijedu će senatski odbor za pravna pitanja razmotriti dvostranački plan o jačanju američkih granica, istovremeno omogućavajući put ka državljanstvu za 11 miliona ilegalnih imigranata koji se nalaze u zemlji. U kongresu će svjedočiti ministrica za sigurnost u zemlji Janet Napolitano, koja se već dugo bavi tim pitanjem.

U jednom trenutku ćemo se morati suočiti sa sveobuhvatnom imigracionom reformom, rekla je ona.

Predsjednik Obama će, tokom posjete Ashevillu u Sjevernoj Karolini u srijedu, vjerovatno istaknuti i pritisak kojeg njegova administracija vrši za kontrolu oružja. Asheville je postao centar aktivizma kada se radi o pitanju kontrole oružja nakon masovne pucnjave u osnovnoj školi u Connecticutu u decembru. Neki stanovnici tog grada su u zrak pustili balone u znak sjećanja na žrtve oružanog nasilja, dok su drugi organizirali besplatnu lutriju za poluautomatsko oružje kako bi iskazali svoje protivljenje kontroli oružja.

Jedine osobe koje ćete razoružati sa ograničavajućim zakonima će biti oni koji će postati žrtve, kaže Jane Bilello, stanovnica Ashevilla.

Američka ekonomija, koja se još uvijek oporavlja, će biti glavna tema predsjednikove posjete saveznoj državi Georgiji u četrtak. Nezaposleni stanovnik Atlante Rod Mack želi vidjeti akciju kako bi se otvorila radna mjesta.

Ljudi ne žele biti nezaposleni, oni žele imati posao. Oni nisu zainteresirani da primaju pomoć za nezaposlene, čak i ako imaju pravo na nju, kaže on.

Ove sedmice bi se trebala održati i senatska glasanja o dvojici koje je predsjednik Obama nominirao na visoke pozicije: bivšem republikanskom senatoru Chucku Hagelu koji je nominiran za ministra odbrane i Johnu Brennanu koji je nominiran za direktora CIA-e.

Pogled na dešavanja na američkoj političkoj sceni ove sedmice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
XS
SM
MD
LG