Linkovi

SAD: Slijedi li „igra mačke i miša“


Republikanci smatraju da naredni američki predsjednik, a ne sadašnji, treba da nominira novog sudiju Vrhovnog suda. Bijela kuća misli drugačije.

Neizvjesnost i politička bitka oko upražnjenog mjesta u Vrhovnom sudu, nastalog iznenadnom smrću sudije Antonina Scalie, ovog tjedna će dobiti mnogo oštriju formu. Senatori su se vratili na Capitol Hill nakon jednotjedne pauze, a u Bijeloj kući nastavljeno je razmatranje kandidata koje bi predsjednik Sjedinjenih Država mogao nominirati. Razlike u stavovima između Republikanaca i Demokrata o izboru i imenovanju novog sudije, naglašene su i intenzivirane su i vrlo bitnim političkim procesom - kampanjom za izbor narednog američkog predsjednika.

Senatori, predsjednički kandidati i drugi stranački zvaničnici, Republikanci, tvrde da naredni američki predsjednik, a ne sadašnji, treba da nominira devetog sudiju. Bijela kuća se ne slaže sa takvim stajalištem.

Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, ističe:

"Predsjednik ima ustavnu dužnost i obavezu da nominira sudiju svaki put kada u Vrhovnom sudu bude neko mjesto upražnjeno. Senat takođe ima ustavnu obavezu da nominiranom omugući pošten i pravovremen proces potvrđivanja nominacije, i prihvatanja ili odbijanja te nominacije."

Slijedili li „igra mačke i miša“?!

Predsjednik Barack Obama može nominirati kandidata, senatori mogu glasati protiv predloženog kandidata ili odgađati imenovanje do inauguracije narednog predsjednika koji će biti izabran početkom novembra. Nekoliko senatora, Republikanaca, saopštilo je da bi Senat trebalo da razmotri nominaciju za koju se odluči Obama. Čak i tom slučaju, analitičari procjenjuju da dvostranačka podrška neće biti dovoljna da proces nominacije bude doveden do konačnog glasanja.

Kampanja protiv imenovanja novog sudije Vrhovnog suda vodi se sada i brojnim televizijskim spotovima. Osnovna poruka je ... "biramo narednog predsjednika. Neka novi predsjednik izabere novog sudiju...."

"To, međutim, nije ustavom predviđena procedura" naglašavaju predsjednički kandidati, Demokrati. I za njih, kao i za Republikance, to pitanje postalo je jedna od centralnih preizbornih tema.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata, upozorava:

"Republikanci govore da će odbaciti bilo koga da nominira predsjednik Obama, bez obzira koliko kandidat bio kvalificiran. Dozvolite da podsjetim sve Republikance.... Barack Obama je predsjednik Sjedinjenih Država."

Ted Cruz, senator i predsjednički kandidat, Republikanac, uzvraća:

"Predsjednički izbori biće referendum i o Vrhovnom sudu. I ja će reći.... ne mogu isčekati debatu o tome sa Hillary Clinton ili Berni Sandersom, ili bilo kojim socijalistom kojeg Demokrati nominiraju za predsjednika."

Rasprave o nominaciji biće još snažnije intenzivirane i u Senatu, i među predsjedničkim kandidatima, i u vrhovima Demokrataske i Republikanske stranke, kada predsjednik Obama nominira kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda. To bi se moglo desiti za koji dan.... ili koji tjedan. Neizvjesno je precizirati neki vremenski okvir.

SAD: Slijedi li „igra mačke i miša“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG