Linkovi

SAD: Politički i pravni zemljotres u jeku predizborne predsjedničke kampanje


Washington, 26. septembar 1986. godine, trenutak inauguracije Antonina Scalie za sudiju Vrhovnog suda SAD

Ovisno od ideoloških i političkih ubjeđenja nasljednik Antonina Scalie mogao bi promijeniti dosadašnje ideološko težite Vrhovnog suda.

Iznenadna smrt sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država Antonina Scalie izazvala je politički i pravni zemljotres u Washingtonu i u predizbornim kampanjama kandidata za narednog američkog predsjednika. Posebno su bili oštri Republikanci, ističući da nijedan prijedlog koji učini predsjednik Obama neće proći dok novi predsjednik ne uđe u Bijelu kuću. Republikanci i konzervativci žele imati i dalje većinu u Vrhovnom sudu, izgubljenu nakon smrti Antonina Scalie.

Antonina Scaliu za sudiju Vrhovnog suda nominirao je 1986. godine tadašnji predsjednik Ronald Reagan. Kao sudija, Scalia je bio autor ili koautor nekih vrlo konzervativnih sudskih stajališta, ali i ne i apsolutno tvrdokoran. Barack Obama, predsjednik SAD, o njemu je rekao:

"Skoro 30 godina sudija Aantonin Scalia bio je istinska veličina, i kao čovjek i kao sudac. Biće, bez ikakve dileme, pamćen kao jedan od najdodsljednijih sudija i mislilaca u povijesti Vrhovnog suda."

Odmah nakon saopštavnja vijesti o smrti Antonina Scalie, pažnja je fokusirana na proces nominacije i izbora novog sudije. Američki predsjednik bio je jasan:

"Planiram ispuniti moju ustavnu odgvornost i pravovremeno nominirati nasljednika."

Predsjednički kandidati, Republikanci su žeštoko protiv. Senator Marco Rubio je, pored ostalog, poručio:

"Nećemo ni korak napred dok ne izaberemo narednog predsjednika. Mislim da je to prava odluka."

On i Ted Cruz, takođe predsjednički kandidat, Republikanac, su senatori koji se bore za stranačku nominaciju. Kao senatori mogu uticati na odluku Senata da ne prihvati prijedlog predsjednika Obame i da izbor devetog sudije Vrhovnog suda bude prolongiran nakon inauguracije novog američkog predsjednika. Govoreći o tome, Cruz je podsjetio:

"Senat nije potvrdio nominaciju sudije Vrhovnog suda u posljednjoj godini predsjedničkog mandata u prethodnih 80 godina. Obama je predsjednik u odlasku. Slijedeći izbori bi trebali biti i svojevrsni referendum o Vrhovnom sudu. Amerikanci trebaju odlučiti."

Na drugoj, Demokratskoh strani, podrška predsjedniku Obami. Za senator Berni Sanders, predsjedničkogi kandidata, Demokratu, nema dilema:

"Ustav je vrlo jasan. Obaveza je predsjednika da nominira sudije Vrhovnog suda, a Senat potvrđuje nominacije. Predsjednik Obama bi trebalo da nominira i nadam se da će to učiniti što prije."

Sudije Vrhovnog suda imenuju se na neograničeno vrijeme. Ovisno od ideoloških i političkih ubjeđenja nasljednik Antonina Scalie mogao bi promijeniti dosadašnje ideološko težite Vrhovnog suda. Sudije očekuje izjašnjavanje o pravu na abortus, kontroli oružja, kontroli moći korporacija..... Ako Republikanska stranka, Senat i Zastupnički dom sa republikanskom većinom u oba doma, žele ostvariti izborna obećanja i njihove vizije političke, ekonomske, fiskalne, imigracione reforme i druga krupna pitanja moraju imati i svoga predsjednika u Bijeloj Kući i njihovim političkim i ideološkim pogledima bliskog novog sudiju u Vrhovnom sudu.

SAD: Politički i pravni zemljotres u jeku predizborne predsjedničke kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG