Linkovi

SAD: U Washingtonu zatišje do kraja godine


Cyber-napad na Sony Pictures i otvaranje Washingtona prema Kubi, biće teme intenzivnih rasprava kada se predsjednik, senatori i kongresmeni početkom januara vrate u Washington.

Predsjednik SAD Barack Obama, senatori i kongresmeni posljednjih desetak dana ove godine su izvan Washingtona. Unatoč političkom zatišju koje će trajati do njihovog povratka u Bijelu kuću i u kongresno zdanje na Capitol Hillu, diplomatsko otvaranje Washingtona i Kube koje bi trebalo, kako je najavljeno, rezultirati velikom zaokretom u odnosima dvije zemlje i navodni sjevernokojeski hakerski upad u online mrežu američkog medijskog giganta, kompanije Sony Pictures, biće ovog tjedna vruće teme o kojima će se u Washingtonu itekao razgovarati.

Zbog najavljenog otpopljavanja odnosa sa Kubom mnogi kubanski iseljenici u Majamiju su nezadovoljni. Iskazali su to nizom protesta, više spontanih nego organiziranih.

Za to vrijeme na Kubi nada mnogih u ekonomski razmah koji bi mogao uslijediti nakon ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa i eventualnog ukidanja ekonomskih sankcija, o čemu će odlučivati Kongres.

"Vozićemo nove automobile. Vjerujem da će se sve promijeniti, definitivno....“ – govori jedan Kubanac iz Havane.

A kubanski predsjednik Raul Castro ističe da normaliziranje odnosa Washingtona i Havane ne znači kraj komunizma na Kubi:

"Kao što nikad nismo zahtijevali sa Sjedinjene Države mijenjaju svoj politički sistem, tako ćemo i dalje tražiti da bude poštovan naš sistem."

Ovakve i slične izjave povod su za mnoge oštre kritike upućene predsjedniku Obami. Jedan od tih oštrih kritičara je i senator Macko Rubio:

"Odmrzavanje odnosa samo po sebi ne garantira, niti će dovesti do političkih sloboda na Kubi. Kubanska vlada kontrolira svaki aspekt kubanske ekonomije. Slijediće vijetnamski i kineski model u kojima ekonomija raste, ali ne i političke slobode. Represija će i dalje trajati."

Predsjednik Obama je na Havajima na prazničnom odmoru. Prije odlaska o odluci o obnavljanuju američko-kubanskih diplomatskih odnosa je rekao:

"Ne predviđam i ne očekujem na Kubi promjene preko noći, ali znam u dubinu duše da, ako za pedeset godina ništa nismo postigli na jedan način, trebamo pokušati nešto drugo ako želimo drugačiji ishod."

U međuvremenu, još jedna vruća tema vezana za film kompanije Sony Pictures kojim se ismijava sjevernokorejski lider Kim Jong-un. Nekoliko velikih američkih lanaca kino-dvorana odbilo je prikazivanje filma. Čelnici kompanije brane i odluku Sony Picturesa da taj film zadrži u bunkeru, unatoč želji i namjeri, kako je rekao direktor kompanije Michael Lynton, da američka javnost vidi taj film. Ne-prikazivanje filma direktna je posljedica cyber- napada i hakerskog upada u Sonyjev kompjuterski sistem iza kojih, kako su zaključili američki zvaničnici, stoji Sjeverna Koreja.

To je krupan razlog više za, inače, veliku zabrinutost Washingtona ranjivošću američkih online mreža i sistema. Reagirao je i sam predsjednik Obama:

"Naš ključni zahtjev, ili naredba, poslovnim kompanijama je da urade sve što mogu da ojačaju zaštitu svojih sistema i preduprijede tu vrstu napada i krađa podataka. Odgovorićemo na ovaj sjevernokorejski napad u vrijeme i na način koji mi odaberemo."

Sjeverna Koreja demantira bilo kakvo učešće u cyber-napadu na Sony Pictures. Taj slučaj, uz otvaranje Washingtona prema Kubi, biće teme intenzivnih rasprava kada se senatori i kongresmeni početkom januara vrate u Washington.

SAD: U Washingtonu zatišje do kraja godine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG