Linkovi

SAD ovog tjedna: U žiži... američko-kineski odnosi


Ovotjedni susret Barack Obama-Xi Jinping biće prvi susret na najvišem nivou od početka Obaminog drugog mandata i izbora Jinpinga na čelo Komunističke partije Kine.

Ekonomske realnosti za Amerikance iz srednje klase i farmere najbitnija su tema o kojoj bi trebalo razgovarati ovog tjedna. Ipak, pažnja Washingtona biće usmjerena na odnose Sjedinjenih Država i Kine.

Prvi povod – 24. godišnjica protesta na trgu Tiananmen u Pekingu koji su ugušeni grubim korištenjem vojne sile 4. juna 1989. Godine. Kongresmeni Zastupničkog doma su tomom današnje rasprave osudili primjenu sile i prijekih sudova kao mjera državnih vlasti u gušenju demokratskih težnji.

Drugi povod - krajem ovog tjedna, o američko-kineskim odnosima razgovaraće i predsjednici dvije zemlje. Susret Barack Obama-Xi Jinping biće prvi susret na najvišem nivou od početka Obaminog drugog mandata i izbora Jinpinga na čelo Komunističke partije Kine.

O najvažnjim temama susreta Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće:

„Sasvim sigurno Sjeverna Koreja, zatim stabilnost Azije, proširenje vojne saradnje, klimatske promjene i cyber-kriminal.“

Članove američkog Kongresa i zvaničnike posebno brine sve veći broj izvještaja o cyber-napadima koji potiču iz Kine.

Zamjenica ministra za unutarnju sigurnost Jane Lute:

„To pitanje postavljamo vrlo ozbiljno najvišim kineskim vlastima. Tražimo od njih da naše navode o cyber-napadima sa kineske strane razmatraju vrlo ozbiljno, da provode istrage, da ih zaustave i surađuju sa nama u kreiranju sveobuhvatnih normi odgovornog cyber-ponašanja.“

Prošlog tjedna Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon je u Kini razgovarao o ključnim elementima cyber-saradnje dvije zemlje.

Takođe ovog tjedna, dvije godine nakon posjete Čileu, predsjednik Obama će ugostiti i čileanskog predsjednika Sebastiana Pineru. I sada, kao i 2011. godine tokom posjete zemljama Južne Amerike, gospodin Obama će naglasiti važnost međunarodne saradnje:

„Kada se zemlje Latinske Amerike usredsrede na zajednički cilj i kada Sjedinjene Države i ostale zemlje svijeta učine svoj dio, nema toga što zajednički ne možemo ostvariti.“

Tokom tjedna gospodin Obama će boraviti u više američkih gradova i razovarati o ekonomiji i zapošljavanju:

„Prvo i osnovno, Sjedinjene Države moraju biti magnet za dobre poslove, drugo moramo pomoći ljudima u sticanju znanja za obavljanje4 tih dobri poslova, treće moramo osigurati da dobar rad bude pristojno plaćen.“

Na Capitol Hillu senatori će tokom ovog tjedna razmatrati petogodišnji program podsticaja farmerske proizvodnje i zakon kojim će se osigurati realiziranje tog programa.
SAD ovog tjedna: U žiži.... američko-kineski odnosi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG