Linkovi

SAD: „Neka nas bude sram ako smo to zaboravili.“


Tokom aprila pred senatorima i kongresmenima rasprave o dvije vruće domaće teme, a pred Bijelom kućom i pitanje ratnih prijetnji režima u Pjongjangu.

Kongres Sjedinjenih Država, i senatori i kongresmeni, nastavljaju ove sedmice zakonodavnu aktivnost uz određene naznake napretka u kompleksnom procesu rješavanja osjetljive i zakonski vrlo složene useljeničke reforme. Uz to, na Capitol Hillu i u Washingtonu ovog tjedna, sasvim je izvjesno, biće riječi o i posjedovanju i kontroli ličnog oružja Amerikanaca i o ratnim prijetnjama koje stižu iz Sjeverne Koreje.

Za predsjednika Baracka Obamu doprinos imigranata snazi Sjedinjenih Država je jasan:

„Useljenici iz svih krajeva svijeta bili su jedna od naših najsnažnijih poluga. Zahvaljući njima naša radna snaga je uvijek je bila mlada, a američka proizvodnja u svjetskom vrhu.“

Uz saglasnost o privlačenju obrazovanih i stručnih, sada je u poslovnim asocijacima i sindikalnim unijama sve više saglasnosti i o nužnosti omogućavanja boravka i rada manje stručnih useljenika:

„Došlo je vrijeme za sveobuhvatnu reformu useljavanja“ - takođe je jasna poruka gospodina Obame.

Zakonodavci u oba doma Kongresa trebalo bi da definiraju legislativu koja će biti put do američkog državljanstva za oko 11 miliona useljenika čiji status nije reguliran. Istovremeno, i granice Sjedinjenih Država treba osigurati tako da se spriječi ilegalni dotok novih imigranata.

Senator John McCain, Republikanac, nakon obilaska američko-meksičke granice sa senatorom Charlesom Schumerom, Demokratom, ističe:

„Uz odgovarajuću tehnologiju, osiguraćemo naše granice tako da možemo krenuti u rješavanje statusa sadašnjih ilegalnih useljenika.“

Senator Marco Rubio, Republikanac, upozorava, međutim, da je optimizam preuranjen i da rasprave o legislativi potrebnoj za uspješnu useljeničku reformu ne smiju biti pod pritiskom hitnosti.

A predsjednik Obama je optimista:

„Kako se meni čini, razlike među zakonodavcima nisu velike, i ja očekujem da tokom ovog mjeseca odgovarajući nacrt zakona bude pred senatorima.“

Bijela kuća insistira i na reformi posjedovanja i kontrole ličnog oružja Amerikanaca. Predsjednik Obama odlazi u Denver gdje će razgovarati o mogućnostima smanjenja oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama. Decembarska tragedija u osnovnoj školi Sandy Hook ne smije biti zaboravljena, naglašava predsjednik Obama i dodaje:

„Desilo se to prije manje od storinu dana i cijela zemlja je bila u šoku. I cijela je zemlja zahtijevala da učinimo nešto da kontrola kupovine, posjedovanja i korištenja oružja bude drugačija i mnogo efikasnija. Neka nas bude sram ako smo to zaboravili.“

Od zbivanja u svijetu Washinton će punu pažnju posvetiti ratnim prijetnjama koje stižu iz Pjongjanga. Ministar odbrane Chuck Hagel ističe:

„Sve države u tom regionu su za mir, jedino Sjeverna Koreja ide u drugačijem smjeru.“

Sjedinjene Države i zemlje kojima sjeverno-korejski režim prijeti moraju biti spremne za svaki korak na koji bi se Pjongjang mogao odlučiti.
SAD: „Neka nas bude sram ako smo to zaboravili.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG