Linkovi

SAD: Kako dalje nakon Dallasa?


Trenutak tuge i odavanja po;asti policajcima ubijenim u Dallasu
Trenutak tuge i odavanja po;asti policajcima ubijenim u Dallasu

"Nasilje nije prihvatljiv odgovor i nikada neće biti. Oko za oko nije rješenje. Sada više nego ikad vrijeme je za smirenje, za gradnju mostova, za dijalog."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama snažno je, nakon ubistva pet policajaca u Dallasu, osudio nasilje kao put do mogućih promjena. Tenzije između manjinskih zajednica i policijskih službi nisu nešto novo, ali je hladnokrvo, promišljeno ubistvo policajaca šokiralo Sjedinjene Države i uveliko kompliciralo postojeći, roviti, dijalog o javnoj sigurnosti.

Strepnja, mučnina i žalost u Dallasu, vrenje i nemir u Minnesoti i Louisiani nakon prošlotjednih tragičnih ubistava crnaca u koje su pucali policajci, bijelci.... U Španiji, na povratku u Washington još jedna osuda američkog predsjednika Baracka Obame:

"Bilo kakvo nasilje usmjereno prema policajcima je zločin koji se ne može pravdati i mora biti suđeno i osuđeno."

Dosadašnja istraga ukazuje da je ubica petorice policajaca u Dallasu vjerojatno planirao i šire napade na policajce kao odmazdu za, kako je ubica vjerovao, dugo trajajuće policijsko nasilje prema pripadnicima rasnih manjina.

Jeh Johnson, ministar za unutarnju sigurnost, je istakao govoreći o tome:

"Nasilje nije prihvatljiv odgovor i nikada neće biti. Oko za oko nije rješenje. Sada više nego ikad vrijeme je za smirenje, za gradnju mostova, za dijalog."

Na tragičan slijed događanja prošlog tjedna osudama su reagirali i predsjednički kandidati obje stranke. Donald Trump, predsjednički kandidat, Republikanac, je u video poruci istakao:

"Brutalni napad na naše policijske snage je napad na našu zemlju, napad na naše porodice. Moramo se solidarisati sa onima koji štite i provode zakon, moramo znati da je to snaga koja civilizirano štiti od potpunog haosa."

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata je naglasila:

"Ne možemo, ne smijemo ponižavati, degradirati, sramotiti policajce. Amerikanci, bijelci, moraju mnogo odgovornije slušati kada govore Amerikanci, crnci, kada govore i o vidljivim i o nevidljivim barijerama sa kojima se suočavamo svakog dana."

Ako je slušanje cilj i put, predsjednik Obama nudi sugestiju kako na najbolji način prenijeti poruku:

"Želim reći da svako koga zabrinjavaju rekacije policajaca ili rasno motivirani postupci u našem sistemu pravde i pravednosti, da svako ko želi iskreno, ozbiljno odgovornoi govoriti o tome, treba da govori jer time može pomoći mobilizaciji američkog društva na ostvarivanju potrebnih promjena i to mora biti naš krajnji cilj."

Za sada, emocije i u Dallaasu i mnogo šire, širom Sjedinjenih Država se ne stišavaju.

SAD: Kako dalje nakon Dallasa?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG