Linkovi

SAD: Planiraćemo veliko vjenčanje....!?


Sretne supružnice Penny Kirby i Terri Henry neposredno nakon sklapanja braka
Sretne supružnice Penny Kirby i Terri Henry neposredno nakon sklapanja braka

Ankete među Amerikancima pokazuju da sve više i više njih podržava brak osoba istog pola. Po posljednjim ispitivanjima 61 odsto.

Ovog tjedna pred sudijama Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država biće izneseni argumenti o ustavnosti prava osoba istog pola na sklapanje braka. Ukoliko odluka bude pozitivna time bi bila otvorena vrata legalizaciji bračnih zajednica osoba istog pola u svim američkim saveznim državama. U protivnom, bila bi nastavljena sadašnja praksa po kojoj su ti brakovi u nekim saveznim držvama pravno dozvoljeni, a u nekim zabranjeni.

Broj Amerikanaca koji žele pozitivnu odluku Vrhovnog suda je veliki. Među njima su i Jayne Rowse i April DeBoer. On odgajaju četvoro usvojene djece i jedno za koje su preuzeli brigu o staranju. Žive u saveznoj državi Michigan, jednoj od onih u kojima brak osoba istog pola nije legaliziran.

"Živimo kao i svaka druga porodica. Učimo našu djecu svemu korisnom i potrebnom. Nema razlika u odnosu na druge porodice. Jedina razlika je u tome koga nas dvije, odrasle volimo. I to ne bi trebalo da bude razlog da budemo tretirane drugačije, da nam se ne priznaju ista zakonska prava kao svima drugima" - govori April DeBoer.

Ona i Jayne Rowse su, uz mnoge druge, podnijele žalbu Vrhovnom sudu. Rasprave će početi sutra, a osnovna pitanja na koje će sudije trebati dati su da li su zabrane braka osoba istog pola u skladu sa američkim ustavom i moraju li savezne države, u kojima je sklapanje takvog braka osoba zabranjeno, priznati legalnost bračne zajednice, ako je taj brak sklopljen u saveznoj državi u kojoj je pravno dozvoljen.

Mnogi protivnici braka osoba istog pola okupili su se u Washingtonu i u prošlu subotu. Walter Morales ističe:

"Došli smo ovdje i zajedno prosvjedujemo jer želimo, kao kršćani, da bude poštovana Božija volja, da bračna zajednica bude zajednica žene i muškarca. Brak mora biti brak između žene i muškarca."

"To je u bibliji i Bog je tako odredio - brak muškarca i žene. Vrhovni sud nema nikakvo pravo da to mijenja, nema pravo čak ni da govori no tome" - dodaje James Birlinski.

Ankete među Amerikancima pokazuju da sve više i više njih podržava brak osoba istog pola. Po posljednjim ispitivanjima 61 odsto. Prije dvije godine Vrhovni sud je oborio zakon američke vlade kojim su priznate istopolno bračne zajednice, a prošle godine sudije tog suda su odbile razmatrati odluke nižih sudova kojima su oborene zabrane istopolnih brakova u pet saveznih država.

Dosta je pravnih eksperata koji vjeruju da je Vrhovni sud već nagovijestio konačni ishod odluke o brakovima istog pola i da sadašnje šarenilo u priznavanju prava ili zabrane istopolnog braka neće potrajati.

Profesorica prava na prestižnom vašingtonskom univerzitetu Georgetown Nan Hunter o tome kaže:

"Sada imamo apsurdnu situaciju. Istopolni brak je u jednoj saveznoj državi legalan. Ako se bračni par preseli u drugu, tamo brak može biti nelegalan. Nisu im priznata bračna prava kao supružnika, čak i ako su im ta prava priznata federalnim zakonima. Mislim da skoro svi vjeruju da je samo pitanje trenutka prije nego što će istopolni parovi moći da sklapaju brak bilo gdje u Sjedinjenim Državama."

Što će Jayne Rowse i April DeBorer uraditi ako odluka Vrhovnog suda, koja se očekuje prije ljetne pauze, bude u njihovu korist:

"Veliko vjenčanje ćemo planirati. Zaista veliko....."

SAD: Planiraćemo veliko vjenčanje....!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG