Linkovi

SAD: Dilema ko će biti predsjednički kandidat Demokrata na samom kraju


Hillary ili Bernie: Sutra će se znati ko će biti Donaldov protukandidat
Hillary ili Bernie: Sutra će se znati ko će biti Donaldov protukandidat

Očekuje se da će Hillary Clinton, Demokrata, sa sutrašnjim danom definitivno izboriti stranačku nominaciju.

Primarna, unutar-stranačka glasanja za izbor predsjedničkog kandidata Demokratske i Republianske stranke biće završena sutrašnjim glasanjima u nekoliko američkih saveznih država. Najbitnija je Kalifornija, jer pobjeda u najnaseljenijoj saveznoj državi donosi i najviše delegatskih glasova. Očekuje se da će Hillary Clinton, Demokrata, sa sutrašnjim danom definitivno izboriti stranačku nominaciju. Na drugoj strani, vrlo vjerojatni definitivni kandidat Republikanaca za predsjedničku nominaciju Donald Trump i dalje je u centru političke pažnje, komentara, analiza, povoljnih i nepovoljnih kritika.

Predsjednički kandidat Demokrata, Hillary Clinton ili Berni Sanders uz žestoku kampanju u Kaliforniji, gdje su u vrlo tijesnoj utrci, takođe vrlo žestoko, nepovoljno po njega, govore o republikanskom konkurentu Donaldu Trumpu:

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja, Demokrata, upozorava:

"Ideje Donalda Trumpa ne samo da su drugačije, nego su i opasno nekorentne. Uz to što nije pripremljen, on ni temeperamentom nije podoban za funkciju koja zahtijeva stabilnost i ogromnu odgvornost."

Ni Berni Sanders, predsjednički kandidat, Demokrata, ne zaostaje:

"Šta da uradite kada nemate nijedan realan odgovon na realne probleme? Svoje grijehe tovarite drugima na leđa. Nećemo dozvoliti Trumpu da nas podijeli."

Trump uzvraća udarce, prije svega Hillary Clinton, podsjećajući na korištenje privatnog e-maila i skupo plaćene govore:

"Hillary Clinton mora u zatvor. Mora biti zatvorena. Mislim da bi zaradila još više novca ako bi pisala govore i prodavala ih onima koje muči nesanica."

Trump je uskomešao američku javnost rekavši da je federalni sudija koji sudi spor vezan za njegov univerzitet pristrasan, neobjektivan zbog sudijinih meksičkih korijena. I jedna od rečenica izgovorenih na okupljanju njegovih simpatizera zvučala je protumačena je rasistički. Rekao je, između ostalog:

"Pogledajte mog Afroamerikanca ovdje. Pogledajte ga. Da li si ti najveći?"

Riječ "najveći" odnosila se na preminulog boksera Muhameda Alija koji je prije nekoliko mjeseci oštro kritikovao Trumpov prijedlog o zabrani ulaska muslimanima u Sjedinjene Države.

Među mnogima koji su osudili te riječi i osuđuju Trumpovo dosadašnje ponašanje su i istaknuti članovi Republikanske stranke.

Jedan od njih je i senator Bob Corker:

"Mislim da će Trump morati da se mijenja."

Senator Corker, inače podržava Donalda Trumpa, ali želi da on promijeni taktiku sa kojom će ući u predsjedničke izbore:

"Nadam se da će Trump proći kroz potrebnu tranziciju. Ima priliku da zaista promijeni dosta toga u našoj zemlji i vjerujem da će iskoristiti priliku."

Analitičari procjenjuju da borba za naklonost birača između Hillary Clinton i Donalda Trumpa neće biti ugodna.

Norman Ornestein, analitičar instituta AMERICAN ENTERPRIZE, o tome kaže:

"To će biti zato što imamo dva kandidata kojima ljudi više ne vjeruju nego što vjeruju, više ih ne vole nego što ih vole. To će biti utrka ispod nivoa."

Ta utrka stvarno će početi ako, kako se očekuje, nakon sutrašnjih primarnih glasanja Hillary Clitnon definitivno osigura predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

SAD: Dilema ko će biti predsjednički kandidat Demokrata na samo kraju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG