Linkovi

SAD: Zastupnički dom sa novim predsjedavajućim?


John Boehner i Paul Ryan, od četvrka, kako se očekuje, bivši i novi predsjedavajući Zastupničkog doma
John Boehner i Paul Ryan, od četvrka, kako se očekuje, bivši i novi predsjedavajući Zastupničkog doma

Glasanje o izboru Paula Ryana za čelnika Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država očekuje se u naredni četvrtak.

Tridesetak dana duga kriza vezana za izbor novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kongresa biće, kako se očekuje, okončana tokom ovog tjedna izborom kongresmena, Republikanca, Paula Ryana na tu, treću po značaju i po odgovornosti, političku funkciju u Sjedinjenim Državama. Ryan će naslijediti Johna Boehnera koji je najavio ostavku prošlog mjeseca, nakon niza godina bezuspješnih pokušaja ujedinjavanja često oštro suprotstavljanih frakcija među Republikancima u Kongresu i struja u Republikanskoj stranci.

"To nije posao koji sam ikada želio ili tražio" - napominjao je proteklih tjedana Paul Ryan. I ako bude izabran biće prvi predsjedavajući Zastupničkog doma koji je uslovljavao izbor na tu funkciju većinskom podrškom njegovih stranačkih kolega i frakcija unutar Republikanske stranke.

Kongresmen iz Wisconsina dugo je prisutan na američkoj političkoj sceni, a prije tri godine bio je kandidat Republikanaca za američkog potpredsjednika.

Kao kongresmena, Amerikanci ga pamte i kao jednog od predlagača finansijskog dogovora sa Demokratama 2013. godine kojim je sve do ovih dana ograničavana potrošnja federalne vlade. Tada je isticao:

"Taj sporazum smatram kao korak u pravom smjeru. U situacijama suprotstavljenih pogleda ne možete uvijek dobiti sve što želite."

Snažna podrška Paulu Ryanu dolazi i od Johna Boehnera, predsjedavaju'eg Yastupni;kog doma Kongresa, čovjeka koga će naslijediti:

"Mislim da on može biti izvanredan predsjedavajući. Neumoran je, promišljen, ima dobre odnose sa svim krilima unutar Republikanske stranke."

Paul Ryan uslovljavao je izbor jedinstvenom podrškom Republikanaca. Ta podrška biće testirana vrlo brzo, tokom rasprava i glasanja o krupnim pitanjinma. Jedno od njih je odluka o podizanju limita zaduživanja federalne vlade nakon trećeg novembra. Bez te odluke Sjedinjene Države bi mogle kasniti u otplati finansijskih obaveza.

Nancy Pelosi, zastupnica, Demokrata, upozorava:

"To je krajnje ozbiljan problem po našu ekonomiju, naše finansije i direktno se odražava na živote svih Amerikanaca."

Paul Ryan će se morati sučeliti sa istom, ultra konzervativnom frakcijom unutar Republikanske stranke koja je sputavala Boehnerovo vođenje Zastupničkog doma zahtjevima na oponiranju prijedlozima i intencijama predsjednika Obame bez pristajanja na kompromise i na smanjivanju potrošnje federalne vlade po svaku cijenu.

Paul Ryan dijeli te i takve političke ciljeve, ali će kao predsjedavajući Zastupničkog doma biti ograničavan političkim realnostima, ističe Joe Pitts, zastupnik, Republikanac i dodaje:

"Nejedinstvena vlast je vrlo teška, frustrirajuća. Ali, to je ono što nam je dato izbornom voljom Amerikanaca."

Glasanje o izboru Paula Ryana za predsjedavajućeg Zastupničkog doma očekuje se u naredni četvrtak.

SAD: Zastupnički dom sa novim predsjedavajućim?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG