Linkovi

SAD: Pred Kongresom dosta posla i.... avgustovska pauza?!


Republikanci žele povećati bužet za finasiranje vojne potrošnje, istovremeno ograničavajući finasiranje domaćih programa.

Pažnja Washingtona usmjerena je na mogući sporazum o iranskom nuklernom programu. Istovremeno Kongres se vrti u međustranačkim nesaglasnostima o pojedinim stavkama vojnog bdužeta i daljeg finasiranja domaće potrošnje. Rokovi do kojih bi trebalo donijeti odgovarajuće odluke brzo se priližavaju. Takođe brzo se približava i redovna pauza tokom avgusta kada su senatori i zastupnici na odmoru.

Osim rasprave u Kongresu o sporazumu sa Iranom o čemu se pregovori privode samom kraju.....

"..... tu je još mnogo drugog posla koji treba obaviti" - ističe senator John Cornyn, Republikanac.

Dio budžeta za finasiranje gradnje novih i održavanje postojećih američkih autoputeva uskoro će presušiti, a članovi Kongresa se ne mogu usaglasiti o novom dugoročnom rješenju. I druge manje bitne aktivnosti koje se finasiraju iz federalnog bužeta mogle bi biti obustavljene ukoliko Kongres do kraja septembra ove godine ne odobri njihovo finasiranje.

"Sve je to zbog nefunkcioniranja Washingtona. Takvo stanje niko ne voli. Ovo je naša zemlja. Ne rušimo je" - apeluje zastupnik Donald Norcross, Demokrata.

Republikanci žele povećati bužet za finasiranje vojne potrošnje, istovremeno ograničavajući finasiranje domaćih programa.

"Ostajem optimista i vjerujem da se Senat može saglasiti o zakonu o povećanju vojnog bužeta potrebnog za finasiranje naših snaga na ratištima i brigu o veteranima kada se vrate u zemlju" - naglašava senator Cornyn, Republikanac.

Njegov kolega Charles Schumer, Demokrata, smatra da domaći prioriteti ne bi trebalo da budu zapostavljeni i upozorava:

"Vrijeme da Republikanci prestanu ići putem koji nas vodi u blokade usaglašavanja o federalnom budžetu. Vrijeme je da počnu odgovorno raspravljati o budžetu i dozvole finasiranje rada federalne vlade."

Na ovakvo upozorenje zastupnik Tom McClintock, Republikanac odgovara:

"Najveća prijetnja sa kojom se suočavamo je nacionalni dug koji prevazilazi domaći bruto proizvod. Pogledajte haos u Grčkoj i zapitajte se da li naša zemlja daleko od toga."

Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa, ali padaju na testu vođenja zemlje, smatra senator Harry Reid, Demokrata:

"Republikanci ne upravljaju. Oni se zavaravaju da vode ovu zemlju"

Svaki zakon o potrošnji, usvojen u Kongresu, ide na poptis predsjedniku Baracku Obami. On ima pravo i da odbije potpisati. Stoga senatori i zastupnici očekuju od predsjednika Obame da sa stranačkim liderima u Kongresu razgovara o budžetu za narednu godinu kako bi bile izbjegnute dalje blokade u prosecu međustranačkog usaglašavanja o budžetkoj protrošnji federalne vlade.

SAD: Pred Kongresom dosta posla i.... avgustovska pauza?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG