Linkovi

Šta je na agendi Washingtona nakon praznika?


Američki Kongres je okončao posao za ovu godinu.Jedna od posljednjih mjera koje je Kongres usvojio u 2013. godini je dvogodišnji, dvostranački federalni budžet. Hoće li demokrati i republikanci nastaviti suradjivati i u godini koja dolazi? Ne, ukoliko su indikacija za to neki od komentara zakonodavaca pred odlazak.

Demokrati žele da se fokusiraju na sve veći jaz u prihodima izmedju bogatih Amerikanaca i radničke klase. Senator Richard Durbin kaže:

“Kada se vratimo slijedeće godine , radničke obitelji moraju postati naš najviši prioritet.

Demokrata Charles Schumer se slaže:

“Tektonske ploče naše politike se pomjeraju. Pad prihoda srednje klase , kao i teškoće koje prosječni ljudi imaju da bi dobili dobar posao, su nadsjenili čak i deficit , i postali problem broj jedan s kojim se sučeljava naša ekonomija danas.

No, republikanci se ne slažu. Dok su demokrati voljni da u izbore 2014. krenu s popularnom ekonomskom porukom, republikanski senator Tom Coburn ostaje fokusiran na fiskalne probleme, i opominje:

“Ako pogledate u deficit od 700 milijardi dolara i gotovo 18 hiljada milijardi nacionalnog duga, ako smo odrasli, onda se moramo upitati da li trošimo novac mudro i efikasno.

Republikanci takodjer žele podsjetiti glasače na brojne nedostatke zakona predsjednika Obame o zdravstvenom osiguranju . Senator John Thune kaže:

“Demokrati i predsjednik su dali obećanje američkom narodu. Oni su rekli: Zdravstveno osiguranje ćemo učiniti prijemčivijim. No, sve dok važi Obamacare, to će obećanje biti neispunjeno.

Demokrati kažu da će početni problemi u funkcioniranju novog zdravstvenog osiguranja biti riješeni, što će Amerikancima omogućiti da se fokusiraju na vlastitu ekonomsku situaciju.

“Moći će se fokusirati na pitanja kao što je otvaranje novih radnih mjesta, minimalna nadnica, i beneficije za neuposlene. To će biti na umu glasača mnogo više nego Obamacare, kada se približe izbori 2014. godine.,kaže senator Shumer.

To hoće li se američka ekonomija nastaviti popravljati, i hoće li problemi s novim zdravstvenim zakonom početi nestajati slijedeće godine, će odrediti da li su poruke demokrata ili republikanaca prijemčivije američkom narodu. U medjuvremenu, dvostranačka suradnja, koja se na kratko pojavila kada je u pitanju sporazum o budžetu, mogla bi biti rijetka u 2014. godini.
XS
SM
MD
LG