Linkovi

Šta očekuje Washington ove nedjelje?


An Indian resident carrying a baby runs from waves on the promenade during a high tide in Mumbai.
An Indian resident carrying a baby runs from waves on the promenade during a high tide in Mumbai.
Sutra predsjednik Obama putuje u Las Vegas, savezna država Nevada, kako bi pridobio dodatnu podršku za reformu američkih imigracionih zakona. Nevada je jedna od saveznih država gdje živi velika hispanička populacija koja je masovno glasala za predsjednika Obamu na izborima. Predsjednik je ponovno naglasio svoju odlučnost da reformira imigracione zakone , u svom inauguralnom govoru prošle nedjelje:


Naše putovanje nije okončano sve dok ne nadjemo bolji način da poželimo dobrodošlicu imigrantima koji na Ameriku gledaju kao na zemlju prilika i šansi, sve dok mladi inteligentni studenti i inženjeri ne budu prihvaćeni u redove naše radne snage, umjesto da ih istjerujemo iz zemlje., kazao je predsjednik Obama


Američki zakonodavci rade zajedno na novom, dvostranačkom prijedlogu zakona kojim bi se obezbijedio put za legalizaciju miliona stranaca koji su ušli u Sjedinjene Države ilegalno - ali kojim bi se istodobno ojačale granice Amerike. Senator John McCain:

Ne možemo dovijeka dozvoliti da 11 miliona ljudi žive u ovoj zemlji i sjenci, ilegalno. Ne možemo više dozvoliti da djeca koja su rodjena ovdje, ili su ih doveli roditelji kao vrlo male, i sama žive u sjeni. Stoga mislim da je došao trenutak za reformu.


Takodjer ove nedjelje , očekuje se da Senat potvrdi nominaciju senatora John Kerryja na mjesto prvog američkog diplomate. Gospodin Kerry dolazi na mjesto odlazećeg državnog sekretara Hillary Clinton. Senat će takodjer započeti formalne rasprave oko kontroverznije nominacije: nominacije bivšeg republikanskog senatora Chuck Hagela na mjesto ministra obrane.

Chuck Hagel je lider kojeg zaslužuju naše snage. On je američki patriota., govori predsjednik Obama.

Republikanski zakonodavci su kritizirali ovu nominaciju , dovodeći u pitanje Hagelovo stajalište u odnosu na Izrael. Senator Lindsey Graham:

Ovo je otvoreno provokativna nominacija u odnosu na sve nas koji podržavamo Izrael.

Konačni glas Senata da potvrdi ili odbije Hagelovu nominaciju , mogao bi biti test novih pravila Senata kojima je cilj smanjiti neslaganja na ovoj platformi. Prošle je nedjelje Senat glasao da ograniči da individualni članovi Senata prolongiraju do u beskraj rasprave o nominacijama. Senator Ben Cardin je izrazio nadu u funkcionalniji i harmoničniji Senat:

Ta nam pravila daju priliku da suradjujemo bez problema, i da bolje i brže razrješavamo teška pitanja s kojima se zemlja sučeljava.


A ta pitanja uključuju nacionalni dug Amerike, i moguća smanjenja u državnoj potrošnji , koja stupaju na snagu automatski ukoliko ne bude dogovora o smanjenju budžeta.
XS
SM
MD
LG