Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Kongres se vraća na posao nakon jednonedjeljnog odmora. Mnogi su zakonodavci , dok su boravili u distriktima koje predstavljaju, čuli strastvene poruke kada je u pitanju imigraciona reforma, a bilo je i prosvjeda.

Danas smo ovdje kao koalicija, kao grupa kojoj je cilj izvršiti pritisak na mjesto gdje će se voditi glavna borba: Zastupnički dom Kongresa!, kaže prosvjednik Richard Mc Daniel.

Prošloga mjeseca je Senat, kojim dominiraju demokrate, usvojio prijedlog zakona kojim bi se pojačala bezbjednost američkih granica, pojednostavio pravni proces za imigrante, i obezbijedio put ka državljanstvu za milione ilegalnih imigranata.Medjutim, pitanje je hoće li ova akcija proći u Zastupničkom domu kojim dominiraju Republikanci.

Zastupnik Bob Goodlatte je predsjedavajući Kongresnog odbora za pravne poslove, koji se bavi i pitanjem imigracije.

Smatram da ne bi trebala biti obezbjedjena nikakva staza ka dobiju državljanstva, kaže on.

Umjesto toga, mnogi se republikanci žele fokusirati prvenstveno na bezbjednost granica. Medjutim, takav pristup koji isključuje pitanje legalnog statusa ilegalnih imigranata, je neprihvatljiv za mnoge demokrate, uključujući predsjednika Baracka Obamu.

Jedino ako bi oba doma američkog Kongresa usvojili identičnu verziju prijedloga imigracione reforme, ona bi išla dalje predsjedniku Obami na potpis. Za sada, predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner nije dao nikakvu naznaku da će se glasanje održati.
XS
SM
MD
LG