Linkovi

Washington se oprašta od Georgea Busha starijeg


Bivši predsjednik SAD George Bush mlađi govori na memorijalnoj službi za svog oca Georgea Busha starijeg u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, 5, decembar 2018.
Bivši predsjednik SAD George Bush mlađi govori na memorijalnoj službi za svog oca Georgea Busha starijeg u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, 5, decembar 2018.

SAD se opraštaju od 41. predsjednika Georgea Busha starijeg na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, kojoj  prisustvuju najviši američki zvaničnici i svjetski lideri.

Bivši predsjednici SAD Jimmy Carter, Bill Clinton i Barack Obama pridružili su se aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu na službi u Nacionalnoj katedrali.

Ipak, nijedan od njih neće održati govor. Od Busha starijeg se, između ostalih, oprostio George Bush mlađi, sin pokojnog predsjednika i 43. predsjednik SAD.

"Naučio nas je da je javna služba plemenita i neophodna. Dao je svoj ogromni kapacitet", rekao je Bush mlađi koji se na kraju govora zaplakao i svog oca nazvao izuzetnim čovjekom.

Trump je prethodno tweetovao o Georgeu Bushu starijem.

"Radujem se što ću biti uz porodicu Bush. Ovo nije sahrana, već proslava za sjajnog čovjeka čiji je život bio dug i vrijedan poštovanja", napisao je Trump na Twitteru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Charles​, jordanski kralj Abdulah i poljski predsjednik Andrzej Duda​ su među onima koji prisustvuju službi u Nacionalnoj katedrali.

Bivši kanadski premijer Brian Mulroney​, bivši američki senator Alan Simpson i istoričar Jon Meacham​ - Bushov biograf, održali su govore uz Georgea Busha mlađeg.

Kovčeg sa tijelom Georgea Busha starijeg u rotundi u Kongresu
Kovčeg sa tijelom Georgea Busha starijeg u rotundi u Kongresu

Kovčeg sa tijelom Georgea Busha starijeg je prethodno u povorci vozila prevezen sa Capitol Hilla. Kovčeg je bio izložen u rotundi Kongresa od ponedjeljka i hiljade građana su odale poštu bivšem predsjedniku.

Posebno je bio dirljiv momenat kada je poštu došao da oda 95-godišnji bivši senator Bob Dole, koji je došao da se posljednji put pozdravi sa svojim republikanskim kolegom i ratnim veteranom.

Bivši senator Bob Dole odaje poštu predsjedniku Bushu starijem
Bivši senator Bob Dole odaje poštu predsjedniku Bushu starijem

Poslije službe u Nacionalnoj katedrali kovčeg sa tijelom Georgea Busha starijeg će biti prebačen u vazdušnu bazu Andrews i avionom prevezen u Houston u Texasu gdje će u četvrtak biti sahrana.

41. predsjednik SAD biće sahranjen u kompleksu predsjedničke biblioteke i muzeja u okviru Univerziteta A&M u Texasu. Biće sahranjen pored svoje supruge Barbare Bush, koja je preminula u aprilu ove godine.

​Otkad je preminuo u petak, u 94. godini, Georgea Busha starijeg se svi sjećaju po herojstvu koje je pokazao kao mornarički pilot u Drugom svjetskom ratu, potom po tome kako je vodio svjetsku politiku u trenutku raspada Sovjetskog saveza, po učešću u ujedinjenju Njemačke 1990. i po ljubaznosti i civilizovanosti koju je pokazivao i u privatnom i javnom životu.

U SAD je srijeda, 5. decembar, proglašena danom žalosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG