Linkovi

Uloga Georgea Busha starijeg u svjetskoj politici


George Bush stariji
George Bush stariji

George Bush stariji, 41. predsjednik SAD koji je preminuo u petak uveče, imao je značajnu ulogu u brojnim svjetskim događajima tokom svoje političke karijere.

I prije nego što je postao predsjednik imao je dosta iskustva u spoljnoj politici: bio je direktor CIA, ambasdor u UN, specijalni savjetnik za Kinu i potpredsjednik Ronalda Reagana.

- Kao predsjednika, Busha su poštovali mnogi strani lideri sa kojima je sarađivao, ukljućujući i tadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher, njemačkog kancelara Helmuta Kohla i francuskog predsjednika Francois Mitteranda.

- Jedno od velikih spoljnopolitičkih dostignuća je i to što je određivao pravac kojim su se kretale SAD i njene saveznice tokom raspada Sovjetskog saveza.

Bush i Gorbačov na konferenciji za novinare 1991.
Bush i Gorbačov na konferenciji za novinare 1991.

- Poslije pada komunizma Bush je zagovarao ujedinjenje Nemačke 1990. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je Bushov angažman bio od neprocjenjive vrijednosti.

- Njegovim najvećim spoljnopolitičkim dostignućem smatra se okupljanje međunarodne vojne koalicije koja je preokrenula invaziju Sadama Huseina na Kuvajt. Rat 1991. trajao je svega 100 sati i značio je veliku pobjedu za SAD i njene saveznice

- Uprkos vojnom trijumfu, Sadam Husein je ostao na vlasti, što je stvorilo uslove za drugi rat u Iraku koji je 2003. naredio sin Busha starijeg, George Bush mlađi.

- George Bush stariji je naredio i napad na Panamu 1989. sa ciljem da svrgne tadašnjeg lidera Manuela Norijegu.

- Bush je obustavio američku podršku kontra-gerilcima u Nikaragvi. U zamjenu za ekonomsku pomoć, ljevičarska vlada se saglasila da održi slobodne izbore i smijenjena je.

George Bush stariji stariji na trgu Tjenanmen 1989.
George Bush stariji stariji na trgu Tjenanmen 1989.

- Bush je bio predsjednik u vrijeme krvavih obračuna na demonstracijama na trgu Tjenanmen u Kini, 1989. Tada je donio odluku koju su mnogi kritikovali kao nedovoljno snažnu – suspendovao je prodaju vojne opreme Kini i poslao svoje najviše savjetnike u Peking kako bi razgovarali sa tamošnjim liderima

- Administracija Georgea Busha starijeg je pregovarala o sporazumu NAFTA o saradnji SAD, Kanade i Meksika, koji je ratifikovan u mandatu Billa Clintona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG