Linkovi

Washington: Program Bikeshare za iznajmljivanje bicikala sve popularniji


Washington: Program Bikeshare za iznajmljivanje bicikala sve popularniji
Washington: Program Bikeshare za iznajmljivanje bicikala sve popularniji

Direktor programa Chris Holben: "Imamo oko 20 tisuća godišnjih članova koji se na bilo kojoj postaji mogu poslužiti biciklom. Bicikle je do sada iznajmilo i 90 tisuća posjetitelja - turista koji su došli u jednokratni posjet."

U naporima da smanje prometne gužve, ali i da očuvaju okoliš, mnoge zapadne zemlje potiču svoje građane da na posao putuju biciklom. U Washingtonu i predgrađima, gradske vlasti nastoje biciklistima taj put učiniti što lakšim i ugodnijim.

Iznajmiti bicikl vrlo je jednostavno - treba proći kreditnom karticom kroz mašinu i odabrati tip članstva u program nazvanom Bikeshare. Sistem će ispisati račun i kod kojim se može otključati bicikl. Nakon utipkavanja koda u digitalni lokot, upalit će se zeleno svjetlo i bicikl je spreman za korištenje. Oni koji se odluče na godišnje članstvo dobiju plastični ključ koji odgovara elektronskom lokotu. Vraćanje bicikla nije ništa kompliciranije. Na bilo kojoj Bikeshare lokaciji bicikl se ostavlja u parkirnom stalku. Gradska vlada Washingtona počela je ovaj program u rujnu 2010. godine. Danas postoje 134 postaje sa tisuću sto bicikala u glavnom američkom gradu i u obližnjem Arlingtonu u Virginiji.

"Sviđa mi se ova mogućnost. Svaki dan biciklom idem u školu," kaže jedna korisnica.

Chris Holben, direktor projekta za program Capital Bikeshare u Washingtonu, ističe da program nudi mnogobrojne opcije za korisnike - jednodnevno korištenje, članstva od tri dana, mjesec dana, godinu dana... Kako ističe, broj godišnjih članstava brzo raste:

"Imamo oko 20 tisuća godišnjih članova koji se na bilo kojoj postaji mogu poslužiti biciklom. Bicikle je do sada iznajmilo i 90 tisuća posjetitelja - turista koji su došli u jednokratni posjet."

U protekloj godini bicikli su upotrijebljeni za jedan milijun vožnji. Jedna anketa o članstvu pokazuje da bi 5 posto onih koji koriste Bikeshare program putovalo autom da bicikli nisu tako lako dostupni. To znači da je bilo 50 tisuća manje putovanja automobilom.

U zemljama u razvoju, mnogi smatraju bicikle sredstvom prijevoza siromašnih, dok auto predstavlja statusni simbol. Gospodin Holben kaže da poznati, ugledni i slavni mogu pomoći u promjeni te predodžbe i objašnjava:

"Mislim da je najvažnije da imamo zagovornike u političkom ili društvenom vrhu koji promiču vožnju bicikla, ili zbog zdravstvenih razloga, ili s ciljem da motiviraju ljude da izađu iz auta. Moramo se izboriti i za sigurniju vožnju biciklom motiviranjem vlade ili gradskih vlasti da gradi biciklističke staze i poseban prostor za bicikliste."

Lokalne vlasti u još dvije prigradske regije Washingtona - okruga Montgomery u Marylandu i grada Alexandrije u Virginiji - odobrile su planove za pridruživanje mreži Bikeshare i postavljanje 288 postaja i dvije tisuće 800 bicikala do kraja 2012. godine.

XS
SM
MD
LG