Linkovi

Washington poziva na trenutačno ukidanje izvanrednog stanja u Egiptu


Egipatski dopredsjednik Omar Suleiman s predstavnicima oporbenih grupa

Američka vlada želi da Kairo proširi razgovore s oporbom te da na njima sudjeluju i grupe kojima u ovom trenutku nije dopušteno sudjelovati u pregovorima.

Sjedinjene Države smatraju da egipatska vlada treba učiniti više kada je riječ o traženjima oporbe. Washington je pozvao na trenutačno ukidanje izvanrednog stanja u Egiptu, koje je na snazi gotovo 30 godina. Prema zakonima o izvanrednom stanju, policija ljude može držati u istražnom pritvoru neograničeno dugo vremena. Američka vlada želi da Kairo proširi razgovore s oporbom te da na njima sudjeluju i grupe kojima u ovom trenutku nije dopušteno sudjelovati u pregovorima.

Dopredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden telefonski je jučer razgovarao s egipatskim kolegom Omarom Suleimanom. Zatražio je od njega da se prestane s premlaćivanjima i drugim maltretiranjem prosvjednika, kao i s njihovim zatvaranjem bez razloga.

******

U Kairu je jučer održana jedna od najvećih demonstracija u posljednja dva tjedna, na kojoj su ponovljeni zahtjevi za trenutačnom ostavkom predsjednika Hosnija Mubaraka. Također, prosvjednici odbijaju bilo kakve postupne korake prema reformama.

Na prosvjedu je govorio Wael Ghonim, jedan od čelnih menadžera podružnice Google-a za Srednji istok, koji je donedavno bio u zatvoru.

Prema izvješćima, na jučerašnjim je prosvjedima bilo dosta ljudi koji su prvi pu izašli na ulice, primjerice tisuće studenata lokalnih sveučilišta sa svojim profesorima.

Vlada Egipta je inače jučer osnovala posebni odbor koji će raditi na ustavnoj reformi, kao i tijelo koje će pratiti primjenu te reforme. Među predloženim mjerama je ograničavanje mandata predsjednika države – što je bio jedan od glavnih zahtjeva oporbe.

XS
SM
MD
LG