Linkovi

Washington najoštrije osuđuje nasilje u Libiji


Protiv libijskog režima prosvjeduje se i u Aleksandriji u Egiptu
Protiv libijskog režima prosvjeduje se i u Aleksandriji u Egiptu

Prema organizaciji Human Rights Watch, u posljednja tri dana nasilja u Libiji poginule su 173 osobe. Prema upravi jedne bolnice u Banghaziju, samo je u tom gradu bilo najmanje 200 mrtvih te više stotina ranjenih.

U Libiji se nastavlja političko nasilje. Jučer su se sukobi proširili i na glavni grad Tripoli. Iz drugog po veličini grada u zemlji, Benghazija, stižu vijesti da su neke postrojbe libijske vojske stale na stranu prosvjednika. Inače, u Benghaziju je posljednjih nekoliko dana libijska služba sigurnosti ubila – prema stranim procjenama – više od stotinu ljudi, mahom u uličnim borbama.

Prema organizaciji Human Rights Watch, u posljednja tri dana nasilja u Libiji poginule su 173 osobe. Prema upravi jedne bolnice u Banghaziju, samo je u tom gradu bilo najmanje 200 mrtvih te više stotina ranjenih.

Sin libijskog vlastodršca Saif al-Islam Gadafi upozorio je da će, ukoliko dođe do građanskog rata, 'krv teći rijekama'. Za nasilje, Gadafi je optužio 'Libijce koji žive u inozemstvu, narkomane i kriminalce'.

******

Sjedinjene Države su najoštrije osudile nasilje u Libiji. Američka je vlada u posjedu niza vjerodostojnih izvješća prema kojima je broj mrtvih i ranjenih premašio nekoliko stotina.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva P.J. Crowley izjavio je da je Washington oštro prosvjedovao zbog uporabe sile i žrtava, koje su mahom bili građani koji su mirno prosvjedovali. Libijska je strana u više navrata naglašavala da je odlučna zaštititi prava prosvjednika i Washington poziva Tripoli da poštuje ta obećanja – izjavio je predstavnik američke diplomacije. On je također rekao da su stvarni razmjeri nasilja u Libiji nepoznati jer vlada te zemlje zabranjuje ulaz stranim novinarima i organizacijama koje prate poštivanje ljudskih prava.

Sličnu osudu situacije u Libiji iskazala je danas i Europska unija.

Sa svoje strane, libijske su vlasti zaprijetile da će odustati od suradnje s Europom u sprečavanju ilegalnog useljavanja, ako Europska unija ne prestane podržavati pro-demokratske prosvjede u Libiji.

******

U odgovoru na val prosvjeda u arapskim zemljama, vlada Sjedinjenih Država pozvala je zemlje na Srednjem istoku da počnu s reformama koje traže njihovi građani, umjesto da im se opiru.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Susan Rice, izjavila je u intervjuu za televizijsku mrežu NBC da 'žeđ za promjenom i reformama neće nestati' te da vlade na Srednjem istoku trebaju poštivati želje svojih građana.

Veleposlanica Rice posebno je pozvala na prestanak nasilja u Libiji.

Ona je upozorila da je sadašnje stanje u arapskim državama neodrživo na duži rok, jer u njima ne postoji otvoren politički sustav, a nezaposlenost je vrlo visoka. To rezultirala nestabilnošću u temeljima tih društava – rekla je Susan Rice.

Ona je odbacila kritike da je američka politika u regiji 'nekonzistentna'. 'Mi istovremeno te zemlje pozivamo na reformu, ali isto tako s mnogima od njih imamo savezničke odnose' – rekla je američka veleposlanica u svjetskoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG