Linkovi

Washington mijenja stav o tehnološkim gigantima


Izvršni direktori četiri američke tehnološke kompanije polažu zakletvu uoči svedočenja u Kongresu, putem video konferencije
Izvršni direktori četiri američke tehnološke kompanije polažu zakletvu uoči svedočenja u Kongresu, putem video konferencije

Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije – Amazona, Applea, Facebooka i Googlea u srijedu su u Kongresu odgovarali na pitanja o tome da li svoju dominaciju na tržištu koriste da uguše konkurenciju. 

Izvršni direktori četiri tehnološka giganta, Amazona, Applea, Facebooka i Googlea svjedočili su pod zakletvom – putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa – o tome kako njihove kompanije operišu na tržištu.

Google, Facebook, Apple i Amazon su pod istragom Pododbora za borbu protiv monopola, Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, zbog načina na koji koriste dominaciju na tržištu da bi ugušili konkurenciju.

„Naša dokumenta pokazuju da je Google prerastao iz prolaza za ostatak interneta u ograđeni vrt gdje se korisnici drže na sajtovima te kompanije”, rekao je predsjedavajući pododbora, demokratski kongresmen David Ciciline.

„Zašto ne bi trebalo odvojiti Instagram u zasebnu kompaniju”, upitao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Jerrold Nadler.

Direktori tehnoloških kompanije branili su se od optužbi.

Facebook CEO Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg

„Sada bi izgledalo očigledno da će Instagram dostići trenutni nivo, ali je u prošlosti to bilo daleko od očiglednog. Riječ je o uspješnoj američkoj priči”, odgovorio je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg​.

„Usredsređeni smo na to da korisnicima damo informacije koje traže. Naporno radimo da bi stekli njihovo povjerenje. Znamo da je vrlo lako doći do konkurencije”, naglasio je izvršni direktor Googlea Sundar Pichai.

Google CEO Sundar Pichai
Google CEO Sundar Pichai

Pretres su pratili kritičari, regulatori, korisnici i partneri tehnoloških giganata čiji su izvršni direktori - kako smatra profesor prava Daniel Crane – bili pripremljeni.

“Sva četvorica su bila spremna da brane svoje kompanije i da objasne zašto su one dobre za Ameriku i da nisu prekršili zakone protiv monopola. Apple recimo nema tržišnu moć ni na jednom relevantnom tržištu”, kaže on.

Međutim, sa pretresa je poslat snažan signal da se u Washingtonu promijenio stav o krivičnom gonjenju tih kompanija zbog kršenja zakona protiv monopola, kaže William Kovacic, bivši komesar Federalne komisije za trgovinu, a sada profesor prava na Univerzitetu George Washington. Članovi Kongresa šalju poruku regulatorima da preduzmu akciju, smatra on.

“Očekujemo agresivniji i ambiciozniji pristup nadležnih službi kada je riječ o novim slučajevima. i nije važno da li će izgubiti neki slučaj pred sudom”, rekao je Kovacic.

Članovi Kongresa bi takođe mogli da pooštre zakone protiv monopola.

“Dobićemo prijedlog novog regulatornog okvira, ili novu regulative za platforme ili će Federalnoj komisiji za trgovinu biti naloženo da ih reguliše na različite načine”, smatra Kovacic.

Petosatni pretres okončan je ocjenom predsjedavajućeg da tehnološke kompanije drže monopol. Njihovi direktori sada čekaju da vide kakve će posljedice kritičniji stav Washingtona imati po njihovo poslovanje.

XS
SM
MD
LG