Linkovi

Washington: Cijeli grad danas bez podzemne željeznice


On the metro platform, in Washington DC, a billboard highlights the “Gods of Angkor” exhibit.
On the metro platform, in Washington DC, a billboard highlights the “Gods of Angkor” exhibit.

Čitav sistem podzemne željeznice ovdje u glavnom gradu Sjedinjenih država je danas cijeli dan zatvoren zbog hitne inspekcije električnih kablova, što je odluka je dovela do haosa u gradu kao što je Washington, u kojem mnogi zavise od vožnje podzemnom željenicom.

Zvaničnici washingtonskog ureda za javni prevoz su odluku donijeli nakon što je u ponedjeljak u jednom od tunela podzemne željeznice došlo do požara uzrokovanog električnom kablovima što je dovelo do zastoja u prevozu na tri odvojene linije. Sličan požar u jednom drugom tunelu prošle godine je uzrokovao da se cijeli voz napuni dimom koji je gušio putnika, usljed čega je jedna putnica I umrla. Generalni menadžer gradskog ureda za prevoz Paul Wiedefeld je rekao da želi izbjeći još jedan incident koji bi moguće predstavljao prijetnju po život.

Iako je rizik za javnost veoma nizak, ne mogu isključiti mogućnost rizika za sigurnost I prijetnju po život I stoga odmah moramo poduzeti ovakvu akciju. Kada kažem da je sigurnost naš najveći prioritet, onda to I mislim. A to ponekad znači donijeti teške odluke I ovo je jedna od njih. U potpunosti razumijem poteškoće koje ovakva odluka uzrokuje za cijeli region I zajednicu, rekao je Paul Wiedefeld.

Ovo je prvi put u 40 godina dugoj istoriji sistema podzemne željeznice da je on zatvoren iz razloga koji nisu vezani za vremenske uvjete. Putnici I lokalni političari se već dugo žale na washingtonsku podzemnu željeznicu zbog nepouzdanosti, stalnih kvarova I sporog odgovora od strane zvaničnika željeznice.

Uvijek se čini da nešto nije u redu sa metro sistemom, uvijek morate mijenjati svoj vlsatiti raspored, ponekad kasnite na sastanke, na posao, na susret sa prijateljima, kaže Anthony Dortchs, putnik.

Na stotine hiljada federalnih uposlenika I drugih svaki dan zavise od metroa kako bi od kuća u predgrađima stigli na posao u gradu. Turisti također zavise od metro sistema ako žele obilaziti grad, jer voziti po gradu nije lako, a lak parking je gotovo luksuz. Podzemna željeznica u Washingtonu je druga po veličini u zemlji, odmah iza one u New Yorku koja je duga 188 kilometara.

XS
SM
MD
LG