Linkovi

Kina fascinirana 'skromnim' načinom života američkog veleposlanika u Pekingu


Veleposlanik Gary Locke kupuje kavu na aerodromu u Seattleu, na putu u Peking
Veleposlanik Gary Locke kupuje kavu na aerodromu u Seattleu, na putu u Peking

Gary Locke je prvi Amerikanac kineskog podrijetla koji predstavlja Sjedinjene Države u Kini. Kineskim medijima, međutim, najzanimljiviji je zbog svog razmjerno skromnog načina života. Nedavno je na primjer snimljen na aerodromu kako nosi vlastitu prtljagu, bez uobičajene 'svite' pomoćnika koji prate njegove kineske kolege.

Američki veleposlanik u Kini pozvao je tamošnje vlasti da smanje prepreke za poslovanje stranih firmi. Ovaj poziv iz Washingtona ukazuje na sve veću zlovolju međunarodnih korporacija kada su u pitanju kineske gospodarske reforme.

U govoru američkim poslovnim ljudima i menadžerima koji rade u Kini, veleposlanik Gary Locke odao je priznanje brzom kineskom razvoju u posljednja tri desetljeća – rekavši da je to zbog toga što se Kina otvorila prema svijetu.

No, treba se i nastaviti otvarati - dodao je veleposlanik Locke. On je izrazio zabrinutost da se Kina danas vraća državnom planiranju i, općenito, industrijskoj politici iz prošlosti. "Aktualna poslovna klima u Kini izvor je sve veće frustracije kada su u pitanju stranci, poslovni ljudi ali i političari – među kojima su i moji kolege u Americi", rekao je američki veleposlanik.

On smatra da je najveći problem kinesko-američkih gospodarskih odnosa zatvorenost kineske ekonomije u mnogim njezinim sektorima. Veleposlanik Locke je to nazvao 'kontra-produktivnim': "Na primjer, izravna strana ulaganja. Strancima su nametnuta ograničenja na mnogim područjima – od zdravstva preko energetike pa do financijskog sektora. A u industrijama poput rudarstva, gradnje elektrana i prometa, vlasti jednostavno poslove daju velikim lokalnim firmama i ta su područja posve zatvorena na stranu konkurenciju."

Ted Dean, direktor pekinškog ureda Američke gospodarske komore, kaže da bi veća otvorenost – na koju je pozvao veleposlanik Gary Locke - pogodovala i kineskim tvrtkama: "Veleposlanik je govorio o nizu tema koje su prioritet kineskih firmi – na primjer izdavanje američkih viza, kontrola prometa u našim lukama i investiranje u Sjedinjenim Državama. Bilo je tu mnogo toga gdje su se kineske firme mogle osvjedočiti o pogodnostima opće otvorenosti."

Kina se već izvjesno vrijeme žali na neke američke zakoni o kontroli izvoza, iz razloga nacionalne sigurnosti, jer zbog njih ne može iz Sjedinjenih Država uvesti određenu tehničku opremu. Veleposlanik Gary Locke je izjavio da se ovi zakoni sada preispituju, po nalogu Bijele kuće. Također, Washington želi skratiti čekanje na američku vizu za kineske posjetitelje i poslovne ljude.

Inače, Gary Locke je prvi Amerikanac kineskog podrijetla koji predstavlja Sjedinjene Države u Kini. Kineskim medijima, međutim, najzanimljiviji je zbog svog razmjerno skromnog načina života. Nedavno je na primjer snimljen na aerodromu kako nosi vlastitu prtljagu, bez uobičajene 'svite' pomoćnika koji prate njegove kineske kolege.

Jedan ga je kineski novinar nedavno pitao 'da li leti ekonomskom klasom zato što Amerika Kini duguje mnogo novaca'. Veleposlanik Locke je odgovorio da svi američki državni dužnosnici – kada su na službenom putu - lete ekonomskom klasom.

XS
SM
MD
LG