Linkovi

Washington: Dvadesetak ultradesničara sačekale stotine protivnika rasizma


Kontra-demonstracije u Washingtonu, 12. avgust 2018.
Kontra-demonstracije u Washingtonu, 12. avgust 2018.

Miting nacionalista koji se zalažu za superiornost bijele rase okupio je samo oko 20 učesnika u Washingtonu, ali je podstakao kontra-proteste u kojima su učestvovale stotine ljudi.

Skup ultradesničara organizovan je na godišnjicu rasnog nasilja u Charlottesvilleu.

Veliki broj policajaca razdvajao je dvije strane, koje su se okupile na trgu ispred Bijele kuće. Poslije oko dva sata i nekoliko govora, miting "Ujedinimo desnicu 2" završio se ranije kada je počela da pada kiša, a ultradesničari su u dva policijska kombija prevezeni nazad u Virginiju.

Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu"
Učesnici mitinga "Ujedinimo desnicu"

Mnogi od njih su krili lica iza zastava i marama i odbijali da razgovaraju sa novinarima.

Na čelu nacionalista bio je aktivista iz Virginije Jason Kessler, koji je organizovao i miting prošle godine u Charlottesvilleu. Ultradesničare su po izlasku iz stanice podzemne željeznice sačekali demonstranti koji su uzvikivali "stop mržnji", "nacisti idite kući" i "zaustavite ih".

Međutim, situacija u američkoj prijestolnici, iako povremeno napeta, bila je mnogo mirnija od uličnih tuča koje su prije godinu dana izbile u Charlottesvilleu, gdje je poginula 32-ogodišnja Heather Heyer kada je jedan od ultradesničara automobilom uleteo među demonstrante.

Kontra-demonstranti u Vashingtonu
Kontra-demonstranti u Vashingtonu

Predsjednik Donald Trump je prošle godine, posle nasilja u Charlottesvilleu, rekao da ima "veoma finih ljudi" na obje strane, što je izazvale brojne oštre kritike zbog izjednačavanja ultradesničarskih protesta, u kojima su učestvovali neonacisti i pripadnici Ku Klux Klana sa kontra-demonstrantima.

Trump je subotu na Twitteru osudio "sve vrste rasizma".

Kontra-demonstranti su u nedjelju u Washingtonu pjevali, čitali poeziju i držali govore.

U Charlottesvilleu, stotine policajaca obezbjeđivale su centar grada u subotu, dok je u tom dijelu bio obustavljen i saobraćaj. Pješacima je bilo dozvoljeno da prođu, ali na kontrolnim punktovima gdje su im policajci pretresali torbe.

Policija obezbjeđuje proteste u Charlottesvilleu, 11. avgust 2018.
Policija obezbjeđuje proteste u Charlottesvilleu, 11. avgust 2018.

U subotu veče su protestovale i stotine studenata i aktivista, od kojih su neki oštro kritikovali jake policijske mere uz poruke da "policajci i Klan idu ruku uz ruku", godinu dana nakon što je policija bila kritikovana zato što nije uspjela da spriječi nasilje u Charlottesvilleu.

Uprkos manjim protestima, dan je protekao mirno, a bile su neosnovane i glasine da nacionalisti planiraju da se vrate u grad. Vlasti su uhapsile tri osobe, ali zbog manjih prestupa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG