Linkovi

Potjera borbenih aviona iznad Washingtona


Washington iz zraka
Washington iz zraka

Sjedinjene Države su podigle borbene avione F-16 u nadzvučnoj potjeri za lakom letjelicom s pilotom koji nije reagirao i koji je narušio zračni prostor oko Washingtona, a kasnije se srušio u planine Virdžinije, rekli su zvaničnici.

Na mjestu nesreće nije pronađen nijedan preživjeli, saopštila je policija države Virginia.

Mlazni lovci su napravili probili su zvučni zid nad glavnim gradom SAD-a dok su jurili za zalutalom Cessna Citation, rekli su zvaničnici, što je izazvalo konsternaciju među ljudima u oblasti Washingtona.

Četiri osobe su bile u avionu Cessna, rekao je izvor upoznat sa tim. Cessna Citation može prevoziti sedam do 12 putnika.

Nakon nekoliko sati su stigli do mjesta nesreće, ali nisu našli nikoga živog, navodi se u saopćenju policije države Virginia.

Cessna je registrovana na Encore Motors iz Melbournea, Florida, prema web stranici za praćenje letova Flight Aware.

Vlasnik Encorea John Rumpel rekao je Washington Postu da su njegova kćerka, unuk i njena dadilja bili u avionu.

"Ne znamo ništa o padu", rekao je Rumpel, a prenosi Post. "Sada razgovaramo sa FAA", dodao je prije nego što je prekinuo razgovor.

Američka vojska pokušala je kontaktirati pilota, koji nije reagirao, sve dok se Cessna nije srušila u blizini Nacionalne šume George Washington u Virdžiniji, navodi se u saopćenju Sjevernoameričke svemirske odbrane (NORAD).

Činilo se da Cessna leti na autopilotu, rekao je još jedan izvor upoznat s tim.

"Avioni NORAD-a su imali dozvolu da putuju nadzvučnim brzinama i stanovnici regiona su možda čuli zvučni udar", navodi se u saopštenju, dodajući da su avioni NORAD-a koristili i baklje u pokušaju da skrenu pažnju pilota.

Američki zvaničnik rekao je da lovci nisu izazvali nesreću.

Cessna je poletjela s općinskog aerodroma Elizabethton u Elizabethtonu, Tennessee, i trebala je sletjeti na aerodrom Long Island MacArthur u New Yorku, oko 80 km istočno od Manhattana, navodi se u saopštenju FAA, dodajući da je i Odbor za sigurnost uključen u istragu.

Prema Flight Awareu, izgledalo je da je avion stigao do područja New Yorka, a zatim se okrenuo za skoro 180 stepeni.

Incidenti koji uključuju pilote koji ne reaguju nisu bez presedana. Golfer Payne Stewart umro je 1999. zajedno sa još četvoricom nakon što je avion u kojem je bio preletio hiljade milja dok pilot i putnici nisu reagovali. Avion se na kraju srušio u Južnoj Dakoti bez preživjelih.

U slučaju Stjuartovog leta, avion je izgubio pritisak u kabini, zbog čega su putnici izgubili svijest zbog nedostatka kiseonika.

Slično, mali američki privatni avion s pilotom koji nije reagirao srušio se na istočnoj obali Jamajke 2014. godine nakon što je skrenuo s kursa i aktivirao američko sigurnosno upozorenje uključujući pratnju borbenog aviona.

U nedjelju je buka uznemirila mnoge ljude u okolini Washingtona koji su na Twitteru prijavili da su čuli glasnu buku koja je potresla tlo i zidove. Nekoliko stanovnika je reklo da su čuli buku čak i u sjevernoj Virginiji i Marylandu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG