Linkovi

SAD: Sjajno, blještavo, ali i drugačije od prethodnih


Osnovna specifičnost sajma automobila u Washingtonu je naglasak na novim tehnologijama, posebno onim zdravijim po okolinu.

Vrata automobilskog sajma u Washingtonu otvorena su za posjetioce u utorak, tri dana kasnije zbog snijega koji je uveliko paralizirao mnoga dešavanja u glavnom gradu Sjedinjneih Država. Izloženi su, oku i džepu potencijalnih kupaca, modeli preko 30 proizvođača automobila. Sajam u Washingtonu je manji od sličnih smotri već održanih u Los Angelesu i Detroitu, a osnovna specifičnost je naglasak na novim tehnologijama, ekološki zdravijim po okolinu, visokoj autozomatizaciji vožnje i povezanosti automobila sa vozačevim mobilnim uređajima i on-line aplikacijama.

Dobar, ali i skup, primjer su automobili Mercedes Benca, klase S, za čiju vožnju vozač gotovo da nije potreban, ističe Zoran Filipi, profesor tehnologije na univeritetu Clemson:

"Ti modeli imaju ugrađen najmoderniji radarski sistem za vožnju sinhroniziranu sa kretanjem drugih vozila, što gotovo potpuno isključuje potrebu vozačevog reagiranja u situacijama stani-kreni i predupređuje sudare."

Vrlo skora budućnost su automobili potpuno automatiziranog sistema za samostalnu vožnju, dostupni i kupcima prosječnog džepa. Druga krupna novina savremene generacije automobila je potrošnja goriva, smanjena u posljednih deset godina prosječno za 20 procenata, dodaje profesor Filipi:

"To je postignuto stalnim poboljšanjima tehnologije unutarnjeg sagorijevanja - direktnim i turbo ubrizgavanjem goriva, inovacijama mjenjača i transmisijama sa osam, devet, deset brzina koje omogućavaju, po potrošnji goriva, najoptimalniju vožnju."

U gotovo svaki od novih modela automobila ugrađene su, da tako kažemo, pametne jedinice koje vozačima omogućavaju uvezivanje mobilnih telefona, uključivanje na internet, davanje komandi glasom, slanje i primanje e-mail poruka, precizno vode vožača do odredišta, upozoravaju na uslove vožnje i blokade u saobraćaju.

"Zahvaljući tome vozači mogu koristiti sve aplikacije koje koriste i van automobila. Sve je skrojeno prema sadašnjem stupnju mobilne komunikacije, za korištenje krajnje jednostavno" – kaže profesor Filipi.

Veliki proizvođači ističu da su modeli sa pogonon isključivo na struju spremni za tržište i da je jedina prepreka vrlo mali, ograničeni broj stanica za punjenje strujnih ćelija. Za proizvođače modela sa hibridnim motorima, na benzin i struju, taj nedostatak je mnogo blaži. Mnoštvo je benzinskih pumpi, a cijena punjača za punjene kod kuće ubrzano pada.

Velika ovogodišnja novina je i potez južno-korejskog Hyundai-a. Kupcima njihovih vrhunskih, najskupljih modela na hibridni i elektro-pogon nude vremenski neograničenu garanciju za strujne ćelije, nadajući se da će time te modele učiniti mnogo atraktivnijim za prodaju.

SAD: Sjajno, blještavo, ali i drugačije od prethodnih
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG