Linkovi

Washington: Automobil na pogon hidrogenom intrigantna novina sajma automobila


FCV Concept privlači novim pogonskim rješenjem i izgledom
FCV Concept privlači novim pogonskim rješenjem i izgledom

Tečni hidrogen u Toyotinom modelu FCV Concept koristi se za dobijanje struje kojom se pune akumulatorske ćelije i strujom iz tih ćelija pokreće pogonski motor.

Sajam automobila u Washingtonu je, kao i sve slične smotre, prilika da proizvođači vozila, uz postojeće modele, javnosti prikažu i modele sa tehničko-tehnološkim rješenjima i idejema koje će sutra, prekosutra biti standardne karakteristike automobila. Tako uz prošlogodišnje i starije tipove, za ovu godinu neke manje, a neke više redizajnirane i osvježene, brojni posjetioci mogu razgledati modele automobila kojima se praktično provjeravaju ta nova rješenja.

Jedan od modela koji privlači najviše pažnje i stručnjaka i običnih posjetilaca je Toyotin automobil nazvan FCV Concept. Novina je pogonsko gorivo. To je tečni hidrogen, koristi se za dobijanje struje kojom se pune akumulatorske ćelije i strujom iz tih ćelija pokreće pogonski motor. Hidrogen je lako dostupan i jeftin, a mala količina čiste vode jedini nus-produkt.

Profesor univerziteta Clemson i čelnik katedre za auto-inžinjering Zoran Filipi ističe da je hidrogen trajno rješenje zaštite okoline od izduvnih automobilskih gasova i dodaje:

"Nedavna najava da bi automobili takve tehnologije mogli biti ponuđeni kupcima iduće godine raduje i omogućiće realna iskustva i procjene funkcionalnosti. Podstaći će i pripremu neohodne infrastrukture potrebene za svakodnevnu vožnju automobila na pogon hidrogenom."

Predstavnici Toyote tvrde da će model FCV sa jednim punjenjem moći preći najmanje 500 kilometara, a da punjenje rezervoara za hidrogen neće trajati nimalo duže od uobičajenog punjenja naftnim gorivima.

I automobili sa standardnim, benzinskim ili dizel motorima, još uvijek najdostupniji običnim kupcima, zahvaljući tehnološkim inovacijama, posebno rješenjima u procesu sagorijevanja goriva, značajno su ekonomičniji i samim tim manji zagađivači okoline.

Profesor Filipi kaže:

"Ono čime rezultira primjena tih novih rješenja u prosecima sagorijevanja goriva, primjera radi turbopunjenja ili direktna ubrizgavanja, uz mjenjače sa 7, 8, 9, 10 brzina je smanjenje potrošnje benzina ili dizela za 10, 15 pa čak i 20 procenata.“

Automobili sa hibridnim pogonom poodavno nisu novina, ali inovacije u sistemu pogona takvih tipova ne izostaju. Primjer je model ELR američkog Cadillaca koji je nagrađen ovogodišnjom nagradom Green Car Tehnology. Taj model pokreće elektro-motor kojem struju daje mali, turbopunjeni benzinski motor. Rezultat .... mnogo više pređenih kilometara po litri benzina.

Na vašingtonskom sajmu automobila uočljiv je i trend povećanog korištenja recikliranih i kompozitnih materijala u dizajniranju i izradi šasija. Čvrsti elementi unutrašnjosti BMW-ovog modela i3 napravljeni su od ojačane karbon-fiber plastike, čime je ukupna težiuna atomobila znatno smanjena.

Profesor Filipi ističe da je korištenje lakih materijala apsolutno neophodno u modelima sa alternativnim pogonskim motorima, opterećenim većim i težim akumulatorima, i predviđa:

"Vidjećemo za koju godinu da se šasije i tijela svih modela automobila prave u kombinaciji više materijala - čelika, aluminija, karbon-fibera.... Mnogo sadašnjeg varenja biće zamijenjeno lijepljenjem tih materijala."

Sudeći po modelima izloženim na ovogodišnjem sajmu automobila u Washingtonu, ekonomičnost potrošnje goriva i smanjenje zagađivanja okoline izduvnim gasovima i dalje su ključni kriteriji kojima se rukovode proizvođači automobila.
Washington: Automobil na pogon hidrogenom intrigantna novina sajma automobila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
XS
SM
MD
LG