Linkovi

Politički vruće u Washingtonu ove nedjelje


Amerikanci će od predsjednika čuti koji su to argumenti za oružanu akciju , iako je predsjednik do sada obećavao smanjenje dosadašnjih vojnih angažmana, i izbjegavanje novih, osim ako se ne radi o direktnoj prijetnji Americi. Gospodin Obama će medjutim, kazati kako je Amerika u opasnosti zbog toga što je Assadov režim upotrijebio kemijsko oružje.

Ne odgovoriti na ovaj skandalozni napad povećava rizik da se kemijsko oružje ponovno upotrijebi, da padne u ruke terorista koji ga mogu upotrijebiti protiv nas. Nedostatak odgovora bi takodjer poslao užasan signal drugim zemljama o tome kako nema posljedica za korištenje takvog oružja., kaže predsjednik Obama.

Prosvjednici protiv intervencije su osigurali da se ovih dana i njihov glas čuje u Washingtonu, u Texasu, i u Seattleu.

Republikanski senator John McCain, koji podržava korištenje sile u Syriji, je razgovarao sa svojim biračkim tijelom, koje ne vjeruje da je Amerika u stanju da pozitivno djeluje na Srednjem Istoku. Jedan od McCainovih birača, Domenick Negri, veteran američkih zračnih snaga, je rekao na skupu koji je organizirao McCain:

Ti su ljudi fanatici u tome što vjeruju. Oni će nastaviti ubijati ljude i kada mi odemo.

McCain kaže medjutim da Amerika mora održati svoju riječ, i dodaje:

Možete zamisliti kakvu bi lekciju naučio Iran i druge zemlje ako bi predsjednik najmoćnije zemlje na svijetu rekao da će poduzeti akciju, a potom ništa!

Takodjer, vrlo je neizvjesno hoće li rezolucija kojom se ovlašćuje upotreba sile proći kroz oba doma Kongresa. Predsjednik Obama kaže da želi odobrenje Kongresa za vojne udare, iako mu ono praktički ne treba.

Ovdje ne govorimo o nekoj akciji bez kraja. Ovo neće biti drugi Irak ili Afghanistan. neće biti američkih vojnika na terenu. Svaka akcija koju bi poduzeli bi bila ograničena, i vremenski i opsegom, s ciljem zaplašivanja sirijske vlade protiv korištenja otrovnog gasa protiv vlastitog naroda, kao i da se smanji mogućnost vlade u Damasku da takvo što poduzima., kaže Obama.

Prošle je nedjelje senatski odbor za vanjske poslove usvojio rezoluciju o vojoj akciji protiv Syrije. Kongres u punom sastavu od danas je u Washingtonu.
XS
SM
MD
LG