Linkovi

U Washingtonu ove nedjelje


Američki vojni, diplomatski i obavještajni aparat je u visokom stanju pripravnosti nakon terorističke prijetnje koja je dovela do zatvaranja brojnih američkih diplomatskih predstavništava i upozorenja Amerikancima širom svijeta.

Predsjednik Barack Obama dobija stalna obavještenja i ažurirane vijesti od svoga tima za nacionalnu sigurnost, u kojem je i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Martin Dempsey, koji kaže:

Postoji značajna prijetnja i mi već na nju odgovaramo. Radi se o prijetnji od strane jednog ogranka al Qaide.


Američke ambasade i konzulati su zatvoreni širom muslimanskih zemalja, uključujući Egipat, gdje su američki gradjani posebno oprezni. Neki od njih kažu da se ni ne približuju ambasadi svoje zemlje iz sigurnosnih razloga, dok drugi navode da nostoje biti neprimjećeni, i izbjegavaju mjesta gdje se okuplja puno ljudi.


Američki zvaničnici su obezbijedili vrlo malo detalja o bilo kavom trenutačnom terorističkom napadu, ili o obavještajnim podacima koje su primili. Medjutim, administracija predsjednika Obame je odlučna u tome da spriječi scenario sličan prošlogodišnjem smrtonosnom napadu na američki konzulat u Benghaziju, Libija. Istraga tog napada je pokazala da su bila zanemarena upozorenja na napade pred sami incident.

Čak i najbolje zaštićena američka diplomatska predstavništva, kao što je ambasada u Iraku, su osjetljiva na napade, objašnjava analitičar Amir al-Saadi i dodaje:

Američka ambasada u Iraku je najveće diplomatsko predstavništvo u tom području, ogromno osoblje i nevjerovatno utvrdjenje, pa opet nije u potpunosti bezbjedna od napada raketama i granatama.

Na američkim aerodromima, mnogi koji putuju na Srednji Istok kažu, medjutim, da ih upozorenje nije natjeralno da promijene planove.

Predsjednik Obama će nastaviti da dobija vijesti o situaciji. U medjuvremenu, Kongres je na odmoru do septembra mjeseca, što zakonodavcima omogućuje da čuju šta misli njihovo biračko tijelo o mnogim pitanjima, od imigracije , do nedavno objavljenih vijesti o tajnim vladinim programima praćenja.

XS
SM
MD
LG