Linkovi

Ove nedjelje u WashingtonuPrijedlog da se dramatično pojača sigurnost američkih granica, mogao bi da bude ključ za postizanje dvostranačke podrške neophodne za usvajanje sveobuhvatne reforme imigracionog zakona u Senatu.


Na ivici smo velikog pomaka unaprijed., kaže senator Shumer.

Tim prijedlogom bi se broj graničara povećao za 20 hiljada, obavezno bi se izgradilo više od hiljadu kilometara nove ograde duž američko–meksičke granice i pojačala bi se tehnologija za nadzor. Svrha tih amandmana je pridobijanje podrške Republikanaca, koji se protive legalizaciji statusa miliona ilegalnih imigranata, sve dok američke granice ne budu bezbjedne.

Nemamo kontrolu nad našom jugozapadnom granicom., govori senator John Cornyn.

Predsjednik Barack Obama bi htio da potpiše zakonski predlog narednih mjeseci.

Jače sprovođenje zakona. Zakonski mudriji imigracioni sistem. Put ka državljanstvu. Življa, rastuća ekonomija, koja je poštenija za srednju klasu. I stabilnija fiskalna budućnost za našu djecu., kazao je Obama.

Do završnog glasanja u Senatu bi moglo doći u naredne dvije sedmice. Međutim, usvajanje zakona u Zastupničkom domu, kojeg kontrolišu Republikanci, daleko je od izvjesnog.

U međuvremenu, očekuje se da Vrhovni sud odluči o braku osoba istog pola. Sud bi trebao odlučiti da li države imaju pravo da homoseksualcima i lezbejkama zabrane sklapanje građanskog braka. Pored toga, očekuje se da Vrhovni sud odluči da li federalna vlada mora da prizna takve zajednice. Predsjednik Obama je prošle nedjelje u Njemačkoj potvrdio da podržava brak osoba istog pola.

Kada stanemo rame uz rame sa našom homoseksualnom i lezbejskom braćom i sestrama i prihvatimo da su njihova ljubav i prava jednaki po zakonu, branimo i sopstvenu slobodu. Slobodniji smo kada svi ljudi mogu da tragaju za svojom srećom., riječi su predsjednika Obame.

Predsjednik Obama, inače, u srijedu kreće na jednonedeljnu turneju po Africi.
XS
SM
MD
LG