Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Političari u Washingtonu će ove nedjelje biti fokusirani na pitanje ilegalne imigracije, s obzirom da će članovi američkog Senata raspravljati o prijedlogu zakona kojim bi se reformirao imigracioni sistem u Sjedinjenim Državama. Ovu su novu mjeru sačinili 4 demokrate i 4 republikanca.

Mnogi u Sjedinjenim Državama se slažu da je imigracioni sistem zemlje pun grešaka. Senatori će stoga ove nedjelje raspravljati o prijedlogu zakona kojem je cilj izvršiti sveobuhvatnu reformu sistema. Ovaj dvostranački prijedlog zakona bi obezbijedio put ka državljanstvu za nedokumentirane imigrante, pojednostavio i usavršio imigracioni proces, i ojačao bezbjednost na granicama.

Lider većine u Senatu, Harry Reid iz Nevade govori:

Odlično je da postoji želja da se radi na ovom prijedlogu zdravog razuma - koji će našu zemlju učiniti sigurnijom, i ujedno pomoći 11 miliona ilegalnih imigranata da postanu legalni.

Medjutim, neki kritičari kažu da ovaj prijedlog zakona de facto obezbjedjuje amnestiju za one koji su prekršili zakon.

Republikanski senator Jeff Sessions iz Alabame kaže:

Nezakonito je platiti vodiča i doći preko granice ilegalno, a onda nakon 18 mjeseci zahtijevati put ka državljanstvu u Sjedinjenim Državama. To je jednostavno nezakonito.

Predsjednik Barack Obama je pozvao Senat da čim prije usvoji ovaj prijedlog zakona, a i predsjednik će o tome govoriti sutra u Bijeloj Kući.

Imigracioni prijedlog zakona nije savršen, ali je dovoljno razuman, rekao je predsjednik u sedmičnom obraćanju putem radija, i nastavio:

Ovim će se zakonom obezbijediti put za dobijanje državljanstva za 11 miliona osoba koji su već u našoj zemlji ilegalno; taj put uključuje temeljitu provjeru, znanje engleskog jezika, plaćanje poreza, i da tek onda stanu u red za državljanstvo iza onih koji ga čekaju legalno.

Čak ako Senat usvoji prijedlog zakona, zakonodvaci u Kongresu razmatraju vlastite verzije reformi.

Ove je nedjelje u fokusu Washingtona i poljoprivreda. Kongres se priprema za glasanje zakona o subvencijama za farmere, o konzervaciji, i kvaliteti proizvoda.

Što se tiče inozemstva, članovi Kongresa razmatraju terorističke napade iz 2008. godine u Bombaju, financijskom centru Indije. Teroristička grupa odgovorna za napade,Lashkar-e-Taiba,sa sjedištem u Pakistanu, kao i njena namjera i sposobnost da napada američke mete - biće u fokusu kongresnog odbora za domovinsku sigurnost u srijedu.

Konačno - juni je mjesec LGBT ponosa, što je spomenuo i državni sekretar John Kerry prošle nedjelje riječima:

Ovoga mjeseca slavimo jednakost i dostojanstvo. Ovdje se radi o potvrdi fundamentalnih sloboda i ljudskih prava. Radi se o ljudima koji se ponose onim što su, bez obzira na seksualnu orjentaciju ili spolni identitet.

Od 1. augusta, istospolni brakovi će biti legalni u 12 saveznih država, i Washington D.C. - ju. Očekuje se da na dogadjaju posvećenom LGBT ponosu, u četvrtak govori i predsjednik Obama.
XS
SM
MD
LG