Linkovi

Ove nedjelje u Washingtonu


Kritičko preispitivanje Obamine administracije moglo bi ove sedmice dostići vrhunac. Nova pitanja pojavila su se u vezi sa prošlogodišnjim smrtonosnim napadom na diplomatsku misiju u Benghaziju, a američka poreska uprava je priznala odredjene zloupotrebe.

Kad je već izgledalo da su istrage u vezi sa napadom u Benghaziju gotovo iscrpljene, TV kanal ABC News je objavio da je došao u posjed e-mailova koji pokazuju da je State Department pravio korekcije u tezama administracije za javno publikovanje, nastojeći da umanji elemenat terorističke umiješanosti u taj napad u kom su stradala 4 Amerikanca.

Ovo otkriće iznova je oživjelo kongresne istrage, posebno u Zastupničkom domu, pod republikanskom kontrolom. Zastupnik Darrell Issa:

Naš cilj u ovoj istrazi je da dodjemo do odgovora.

Bijela Kuća je dugo negirala ideju o namjernom obmanjivanju američkih gradjana u vezi s tim napadom, koji se dogodio u septembru, u jeku predizborne kampanje predsjednika Obame. Glasnogovornik Bijele Kuce Jay Carney:

Ova kontroverza bi imala vise smisla i značaja da mi nismo, od samog početka, govorili da su u sve to vjerovatno umiješani ekstremisti. Tako da se radi o pokušaju da se administracija optuži da je skrivala nešto što mi uopšte nismo krili.

Ljubitelji vašingtonskih intriga dobili su u petak duplu dozu uzbudjenja. Federalna Poreska služba, IRS, priznala je da je prošle godine sa pojačanom temeljitošću, kontrolirala papire republikanski orijentirane organizacije “Čajanka”.

Najviše rangirani republikanski senator, Mitch McConnell, optužio je IRS za lopovske taktike, a demokratski senator Carl Levin obećao je istragu tim povodom. Glasnogovornik Bijele Kuće Carney opisao je te poteze IRS-a kao neprimjerene, ali je naglasio da je IRS politički nezavisna državna služba.

U medjuvremenu, kriza u Siriji će biti u fokusu razgovora predsjednika Obame sa britanskim premijerom Davidom Cameronom i turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji ove sedmice posjećuju Washington
XS
SM
MD
LG